ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Δρομολογείται συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό

Δρομολογείται συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό
AP

Στο επίκεντρο και η ενέργεια

Το δημοσίευμα των Financial Times ότι επίκεται συμφωνία για το μεταναστευτικό στη συνάντηση που θα έχει στο Κάιρο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης , οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου με τον Αλ Σίσι δεν προκαλεί έκπληξη.

Διότι το τελευταίο τρίμηνο οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες από τη Αίγυπτο τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο. Μέσα σε ένα 48ωρο, περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η συμφωνία θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο. Διότι υπάρχει ανησυχία ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν μπορεί να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα και να αυξήσουν τη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το θέμα στη ατζέντα. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η ενέργεια, θέμα στο οποίο έχει βασιστεί η ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι από τα μεγαλύτερα projects και έχει μάλιστα ενταχθεί στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος. Το έργο περιλαμβάνει την σύνδεση της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο δυναμικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ. Σκοπός της επίσκεψης του υψηλόβαθμου ευρωπαϊκούς κλιμακίου στο Κάιρο είναι
να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, κυρίως στον τομέα του Καθαρού Υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα.