ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΙΝΕ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα γερά θεμέλια στις σχέσεις Ελλάδας - Αίγυπτου «όπλο» σε μελλοντική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα γερά θεμέλια στις σχέσεις Ελλάδας - Αίγυπτου «όπλο» σε μελλοντική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τι «έψαξε» η ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πώς βγήκε κερδισμένη

H συγκυρία ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα. Η κρίση στη Μέση Ανατολή, οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Αιγύπτου, όλα αυτά είναι παράγοντες που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει το βλέμμα της στο Κάιρο και να τονιστεί ο ρόλος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου ως δύο χώρες που είναι κοντά και να έχουν ενεργότερη εμπλοκή και φωνή στην περιοχή.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τη συμφωνία για τη σύσταση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας.

Αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετικής σημασίας και έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ που υπεγράφη το 2020. Διότι και οι δύο αποτελούν ισχυρά διπλωματικά όπλα σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μελλοντική κρίση με την Τουρκία, με την οποία όσο και είναι οι σχέσεις σήμερα να έχουν εξομαλυνθεί, πάντα υπάρχει επιφυλακή.

Και μάλιστα με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στήριξη. Και αυτό το έκανε σαφές ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τοποθέτησή του: «Η εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο θέτει σαφείς στόχους όσον αφορά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου και αναγνωρίζει ένα πολύ απλό γεγονός: ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πράττει έως τώρα, και να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αίγυπτος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

«Κλειδί» το μεταναστευτικό

Το άλλο μεγάλο γεγονός στο οποίο πρέπει να σταθούμε στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αλ Σίσι είναι ασφαλώς το μεταναστευτικό. Και αυτό διότι η Αίγυπτος πιέζεται από την παρουσία 6 εκατομμυρίων προσφύγων από χώρες της Αφρικής, αριθμός που θα αυξηθεί με παλαιστινιακό πληθυσμό, μετά από ισχυρή επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα. Και η Κρήτη η οποία δέχεται αυξημένο όγκο μεταναστών, οι άνθρωποι αυτοί έρχονται μεν από τη Λιβύη, όμως μεγάλο ποσοστό από εκείνους έχουν περάσει από την Αίγυπτο.

«Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα πακέτο συμφωνιών, που πέραν της οικονομικής ενίσχυσης της Αιγύπτου, συνιστά μια σημαντική κίνηση πολιτικής στήριξης των Βρυξελλών προς τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, ειδικά σε μια συγκυρία που δοκιμάζεται και που του ασκείται έντονη κριτική για τη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος έχουν ήδη μια πολύ καλή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ από το σημερινό πακέτο για να γίνει η συνεργασία αυτή ακόμα πιο αποτελεσματική».

Συνολικά η ενίσχυση θα φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ένα 1 δισ. ευρώ που έχει στόχο να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσουν 4 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν ανάγκες της περιόδου 2024- 2027 και για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξ αυτών, το 1,8 δισ ευρώ στοχεύει σε επενδύσεις σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια. Το πακέτο συμπληρώνουν δάνεια, ενίσχυση μέσα από τα πάμπολλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις