ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα σταθούν δίπλα στην Αίγυπτο για το μεταναστευτικό»

Μητσοτάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα σταθούν δίπλα στην Αίγυπτο για το μεταναστευτικό»
EUROKINISSI.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος», μιλώντας σήμερα (17/03) από το Κάιρο.

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από το Κάιρο, μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Πρόεδρο της Αιγύπτου, όσο και την Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει, ώστε να επιτύχουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση πυρός το ταχύτερο δυνατόν στη Γάζα», μιλώντας σήμερα (17/03) από το Κάιρο.

Μητσοτάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα σταθούν δίπλα στην Αίγυπτο για το μεταναστευτικό»

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στηρίζουμε πολλά χρόνια τους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, είναι στρατηγικής σημασίας. Θέσαμε ξεκάθαρους στόχους, στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου και αναγνωρίζουμε πως η ευμάρεια της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας.

Η Ελλάδα θα συνεχίζει να είναι ένθερμος υποστηρικτής, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη εν μέσω δύσκολης εποχής στη Μέση Ανατολή. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Απαιτείται κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειες και οι συνέπειες επηρεάζουν άμεσα τη χώρα σας. Αποτελεί χρέος της διεθνούς κοινότητας να πράξει, προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η χώρα μας κατέχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακόμη, είναι σημαντικό για την Αίγυπτο, οι συλλογικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον στην Μεσόγειο.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη μετανάστευση. Συγχαίρουμε την Αίγυπτο για τις προσπάθειες που κάνει με σκοπό να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί. Πρέπει να σταματήσουμε το άνοιγμα νέων μεταναστευτικών δρόμων».

Ολοκληρώνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νόμιμες διόδους, ώστε οι άνθρωποι να μη ρισκάρουν τις ζωές τους. Τέλος, συζητήσαμε για τον ενεργειακό τομέα. Η Αίγυπτος μπορεί να μετατραπεί σε powerhouse στην Μέση Ανατολή. Σας ευχαριστώ για αυτήν την ιστορική η μέρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Αίγυπτο για τις προκλήσεις που έρχονται».

Φατάχ αλ Σίσι: «Θα πάρουμε 7,4 δισ. ευρώ – Θα αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές»

«Αυτή σας η επίσκεψη συμβολίζει ότι μαζί καταφέραμε να κάνουμε μια εμβάθυνση στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Κοινή Δήλωση, για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο σε μία στρατηγικής σημασίας συμφωνία για τα κοινά μας συμφέροντα.

Θα λάβουμε 7,4 δισ. ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η Αίγυπτος. Συμφωνήσαμε για την προώθηση της συνεργασίας μας, στην αγορά και επικεντρωθήκαμε στην ενέργεια, το φυσικό αέριο αλλά και την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας.

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές. Θα στηρίξουμε επίσης τις προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να ελεγχθούν αυτές οι ροές, που έχουν αρχίσει σαπό το 2016. Στην Αίγυπτο, έχουμε 9 εκατ. μετανάστες.

Μία μεγάλη ανησυχία είναι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη. Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης.

Φον ντερ Λάιεν: «Ανυπομονώ σε αυτήν τη νέα σελίδα στη σχέση μας, με την Αίγυπτο»

«Συμφωνήσαμε για παροχή πακέτου οικονομικής υποστήριξης ύψους 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζοντας στους έξι πυλώνες της εμβάθυνσης των δεσμών Ένωσης – Αιγύπτου, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Πολιτικές σχέσεις.
  • Οικονομική σταθερότητα.
  • Επενδύσεις και Εμπόριο.
  • Μετανάστευση.
  • Ασφάλεια.
  • Άνθρωποι και δεξιότητες.

Ακόμη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος θα εντείνουν τον πολιτικό διάλογο για θέματα περιφερειακής σημασίας. «Μαζί θα εργασθούμε για τη δέσμευση να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα διοργανώνεται Σύνοδος Κορυφής μία φορά κάθε δύο χρόνια, πέρα από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την οικονομική σταθερότητα. «Θα υποστηρίξουμε οικονομικά τις μεταρρυθμιστικές σας προσπάθειες, μαζί με διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μας των 7,4 δισ. ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο. «Η Αίγυπτος επωφελείται ήδη πολύ από το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο Νότιας Γειτονίας. Όμως, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συμπληρώνουμε με πρόσθετες επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ ως μέρος του σημερινού πακέτου και θα χαρούμε να υποστηρίξουμε τη Διάσκεψη Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο στο Κάιρο αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου. «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα.

Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει, επίσης, τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει επενδύσεις από κράτη του εξωτερικού και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό.

Αναφορικά με τον τέταρτο πυλώνα, τη μετανάστευση και την κινητικότητα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος έχουν ήδη μία πολύ καλή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και συμπλήρωσε ότι η Ένωση θα επενδύσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το σημερινό πακέτο για να γίνει αυτή η συνεργασία περαιτέρω αποτελεσματική.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας, για τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέροντας ως παράδειγμα τις «εταιρικές συμφωνίες δεξιοτήτων». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης από την Αίγυπτο. Από τη διαχείριση των συνόρων, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της επιστροφής».

Ο πέμπτος πυλώνας αφορά την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου. «Υπάρχει μία καθιερωμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα την ενισχύσουμε», δήλωσε.

«Ο τελευταίος πυλώνας –από πολλές απόψεις είναι ο σημαντικότερος– αφορά τους ανθρώπους, τις δεξιότητες εκείνων και την έρευνα. Οι ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ήδη ευδοκιμούν. Τώρα, η Αίγυπτος μπορεί να διαπραγματευθεί την ένταξη σε άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Creative Europe και το Horizon Europe. Αυτό θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ του λαού μας και στις δύο πλευρές της Μεσογείου», προσέθεσε.

Καταλήγοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε περίοδο κρίσης. «Όλοι είμασυε εξαιρετικά ανήσυχοι για τον πόλεμο στη Γάζα και την εκτυλισσόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Αποτελεί κρίσιμη συνθήκη να επιτευχθεί μία συμφωνία για εκεχειρία γρήγορα, η οποία θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα», σχολίασε, καλώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κινδύνους που θα είχε μία πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για τον ευάλωτο άμαχο πληθυσμό. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε, ενώ, ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τις προσπάθειες να διασφαλίσει ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες μπορούν να καταφθάσουν στη Γάζα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να παράσχει την τόσο αναγκαία βοήθεια. Σήμερα, η Γάζα χρειάζεται 500 φορτηγά την ημέρα ή το αντίστοιχο από ξηρά, αεροπορία και θαλάσσια. Μόνο εφέτος, η Ένωση θα παράσχει βοήθεια ύψους 275 εκατ. ευρώ στους Παλαιστίνιους.

Παραδώσαμε πάνω από 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο και διασφαλίζουμε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να φθάσει στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου που άνοιξε πρόσφατα στην Κύπρο», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Σχετικές ειδήσεις