Τσίπρας από τους Δελφούς: Ο Μητσοτάκης με αντίπαλο τον κανέναν κινδυνεύει να έρθει δεύτερος

«Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι από την πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας από τους Δελφούς: Ο Μητσοτάκης με αντίπαλο τον κανέναν κινδυνεύει να έρθει δεύτερος
4'

Στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να έχει ενδιαφέρον μια ομιλία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Στο ερώτημα για τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Όντως έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη της Λεπέν», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το να ξέρεις ότι μπαίνεις σε ένα τρένο και δεν θα ξέρεις αν θα επιβιώσεις. Να έχεις μισθούς αξιοπρέπειας, νοσοκομεία δημόσια, αξιοπρεπή, τα παιδιά σου θα πηγαίνουν στο σχολείο ασφαλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισσοροπήσει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει φθορές για θέματα που έγιναν έναν χρόνο πριν. Ο Μητσοτάκης τρέχει σε έναν στίβο μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κινδυνεύουμε να έχουμε έναν αγώνα φοιτητικών εκλογών και όλοι να χάσουν», είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντίπαλο τον κανέναν. «Αν το ποσοστό που καταγράψει ο Μητσοτάκης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές, θα έχει πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, τόνισε: «Εμείς φτιάξαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Ρυθμίσαμε το χρέος. Αν δεν είχαμε όλα αυτά...». Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το μέλλον της οικονομίας, σημειώνοντας: «Έχουμε μία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Έχουμε και ένα σαράκι που μας τρώει. Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην ελληνική κοινωνία».

«Το 2007 η Ελλάδα ήταν περίπου στο 77% της Ευρωζώνης στο κατά κεφαλήν εισόδημα και το 2023 έχει κατρακυλήσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και το ερώτημα είναι αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. «Είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε γύρω μας δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, δεν έχω δει καμία παρέμβαση. Η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένη με την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές της πολιτικές αδυναμίες παρά για τις πολιτικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Για τις τακτικές της Τουρκίας και για το αν υπάρχει περίοδος συνεννόησης, είπε: «Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική: είτε κλιμακώνει την ένταση είτε τα μαζεύει. Διάγουμε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει έναν ισότιμο ρόλο με την Ελλάδα».

«Τα F-16 τα παίρνει και έχει στρατηγική η Τουρκία. Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με έναν γείτονα που γίνεται διαρκώς πιο ισχυρός;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Σόιμπλε ήθελε να κρύψει δικά του λάθη και δικές του αδυναμίες. Είχε τεράστια ευθύνη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που με εκπλήσσει είναι το θάρρος που είχε ο Σόιμπλε να πει κάποια πράγματα στα απομνημονεύματά του», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Ο Σόιμπλε καταμαρτυρά ότι εγώ θα μείνω στην Ευρώπη και θα καταπολεμήσω τη λιτότητα είναι η απόλυτη αλήθεια».

«Η Ελλάδα κατάφερε το 2018 κάτι που το 2015 ήταν ανέφικτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκα από αυτό που έκανα εδώ και 15 χρόνια. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έστειλε μήνυμα ότι «δεν είναι μόνο το TikTok η πολιτική».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή