Ανασχηματισμός προ των πυλών: Οι κόντρες των υπουργών και το τελεσίγραφο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι επικείμενες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό θα δοκιμάσουν επιπλέον τις εσωτερικές ισορροπίες και τον βαθμό ανταπόκρισης των υπουργών και βουλευτών στα κοινωνικά αιτήματα

Κυριάκος Μητσοτάκης, ανασχηματισμός
Τις τελικές ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Ανασχηματισμός έρχεται πιθανότατα την Παρασκευή, 14 Μαρτίου, με στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν, ο Κωστής Χατζηδάκης φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών και στη θέση του φαίνεται να πηγαίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ «τράμπα» αναμένεται να υπάρξει - όπως αναφέρουν Τα Νέα - για τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν κόντρες μεταξύ κάποιων υπουργών, κάτι που φαίνεται να γνωρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει ρητή εντολή προς όλους ότι όποιος δεν συμμορφωθεί, πάει σπίτι του. Στο μεταξύ βέβαια οκτώ ανασχηματισμούς ο καθένας έχουν «υποστεί» οι υπουργοί (όχι όλοι οι λεγόμενοι «μόνιμοι») τα τελευταία, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας.

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Σε κάθε περίπτωση οι επικείμενες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δοκιμάσουν επιπλέον τις εσωτερικές ισορροπίες και τον βαθμό ανταπόκρισης των υπουργών και βουλευτών στα κοινωνικά αιτήματα, στην πιο δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία καμπή της εξαετίας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, θα είναι ο πιο κρίσιμος έως τώρα κυβερνητικός ανασχηματισμός, ίσως και ο πιο ευρύς συγκριτικά με τις συνήθειες σημειακές διορθώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις ανακοινώσεις να πλησιάζουν. «Αυτή τη φορά τα φώτα γυρνούν σε εκείνους που θα βγουν από το σχήμα, όχι σε όσους θα μπουν», εκτιμά βουλευτής στην Αττική, υπονοώντας ότι από δυσκολίες έως τριβές συνοδεύονται και οι επιλογές του Μητσοτάκη και οι εν εξελίξει ζυμώσεις με στελέχη και η επόμενη ημέρα της αναδόμησης, η οποία δημιουργεί δεξαμενές δυσαρεστημένων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σε πρώιμες συζητήσεις εν ενεργεία υπουργοί φέτεται να δηλώνουν επιφύλαξη ή ακόμα και αρνούνται να αναλάβουν κομβικά πόστα - ανάμεσά τους και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να αποκτήσει και αναπληρωτή υπουργό.

Σε νεοδημοκρατικά γραφεία αναλύεται ο εσωτερικός αντίκτυπος και τυχόν εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτηθούν από πιθανή «υποβάθμιση» στελεχών δια της μετακίνησης ή της αποχώρησης, εφόσον δεν θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο. Το κεντρικό μήνυμα, πάντως, που εκπέμπεται είναι ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα εσωτερικά «όχι». Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενες αρνήσεις, όχι πια σε προκαταρκτικές συζητήσεις, αλλά στις ειλημμένες πρωθυπουργικές αποφάσεις, θα οδηγήσουν στελέχη στο σπίτι τους. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας: «Για μένα τώρα κλείνει ένας κύκλος, από αύριο η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Κι εγώ τη δουλειά μου».

Ο μεγάλος γρίφος του ανασχηματισμού

Προς το παρόν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος γρίφος του ανασχηματισμού, παρότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα από την Παρασκευή, 14 Μαρτίου και έως τις 17 του ίδιου μήνα, εφόσον μάλιστα δεν προκύψει νωρίτερα η οριστικοποίηση κάθε λεπτομέρειας (η διαχείριση κάθε καραμπόλας) και άρα ένας αμεσότερος αιφνιδιασμός μέσα στην εβδομάδα.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου του Κωστή Χατζηδάκη (εκ των αντιπροέδρου της ΝΔ, με ό,τι συμβολισμό κουβαλάει αυτό), πιθανότατα με επιστροφή τη θέση της αντιπροεδρίας που υπήρχε το 2019, ενώ δεν φαίνεται να προχωρά η μετακίνηση του Μάκη Βορίδη σε παραγωγικό υπουργείο.

Όσο για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκαταρκτικές σκέψεις έως κρούσεις φέρεται να έγιναν σε σειρά στελεχών, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Εφόσον επιβεβαιωθεί η μετακόμιση Χατζηδάκη, για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται έντονα η Νίκη Κεραμέως, ενώ προδιαγράφονται αλλαγές στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας, Μετανάστευσης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Προοπτική επιστροφής στην κυβέρνηση διαφαίνεται ακόμη για τους Σταύρο Παπασταύρου, Θάνο Πλεύρη, Κώστα Σκρέκα ενώ προεξοφλούνται σοβαρές ανακατατάξεις στις υφυπουργικές θέσεις με αξιοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή