ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις για να πάρετε την επόμενη δόση

Γιούνκερ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις για να πάρετε την επόμενη δόση

Σχεδόν δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς έστειλε μηνύματα μέσα και έξω από την Ελλάδα, «για όσους ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» πως θα διαψευστούν. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, o οποίος αφού τόνισε την στήριξή του στις προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου του ελληνικού λαού, έστειλε και εκείνος με τη σειρά του μηνύματα σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη να πάψουν να γίνονται εμπρηστικές δηλώσεις που από μόνες τους έχουν καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, αλλά και την σταθεροποίηση στον τομέα των επιχειρήσεων. Ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε πως δεν τάσσεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου στήριξης στην ελληνική οικονομία, ωστόσο κάθε εξέλιξη θα διαφανεί όπως τόνισε από την ίδια την έκθεση της Τρόικας.

Ο κ. Γιούνκερ αφού εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να πάρει την επόμενη δόση, ενώ ξεκαθάρισε ότι μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με την οποία είναι αντίθετος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της ίδιας της Ευρωζώνης. Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του φιλία με τον κ. Γιούνκερ και τόνισε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ήρθε ως φίλος της χώρας μας, ανέφερε στις δηλώσεις του: «Πολύ σύντομα όλοι αυτοί, εντός και εκτός της Ελλάδας, που ποντάρουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν. Και θα τους διαψεύσουμε με έργα όχι με λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας, ότι πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί το μεγάλο ζητούμενο της αξιοπιστίας της χώρας. «Και όταν αποκατασταθεί αυτό, θα αλλάξει και την ψυχολογία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις παγκόσμιες αγορές, εντός και εκτός Ελλάδος».

Ο κ. Σαμαράς ευχαριστώντας τον κ. Γιούνκερ για την συμπαράστασή του στην Ελλάδα και τις προσπάθειές της, χαρακτήρισε κρίσιμη τη στιγμή που διανύουμε και ανέφερε ότι του είπε πως «άλλαξαν πολλά τους δυο τελευταίους μήνες και πολλά περισσότερα θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα». Του εξήγησα ότι έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων επισπεύδοντας τις αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές και ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το πακέτο 11,7 δισ. ευρώ, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός σημειώνοντας τις «σοβαρές προσπάθειες» που γίνονται για «να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και να προστατέψουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας την μάστιγα της λαθρομετανάστευσης. Του είπα ακόμα – συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς - για τη μεγάλη σημασία που έχει η στήριξη της πολιτικής από τα τρία κόμματα που συγκροτούν κυβέρνηση. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και πολιτικά, και οικονομικά, και κοινωνικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης» και ότι «έχουμε δεσμευτεί και θα υλοποιήσουμε τους στόχους μας για να βγούμε επιτέλους από την κρίση. Το μόνο που ζητάει η κυβέρνηση, ο λαός και η λογική είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό. Γιατί μια οικονομία σε συνεχή ύφεση και τεραστία ανεργία, κυρίως στους νέους, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε ακόμα ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στη ρευστότητα» και ότι «αναζητούμε τρόπους για να λυθεί αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό. Στις τελευταίες εκλογές ο ελληνικός λαός αποφάσισε να παραμείνει η χώρα προσηλωμένη στο ευρώ και με κοινωνική συνοχή να φανεί φως στο τέλος του τούνελ. Οι θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Παντελώς αντίθετος με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι «αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και προσθέτοντας πως «όλοι εκείνοι που μιλούν για το ζήτημα προκαλούν ζημιά». Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι έφθασε στην Αθήνα ως πραγματικός φίλος της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η χώρα καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών της, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός που στην πλειονότητά του καταβάλει τους φόρους του αν και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένους στην υπόλοιπη Ευρώπη και συμπλήρωσε πως πλέον πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και εκείνες οι ομάδες πληθυσμού, που μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει. Επισημαίνοντας, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου, τόνισε ότι η αποκατάστασή της πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην επιτάχυνση που πρέπει να υπάρξει στο κομμάτι της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, κάτι που τόνισε γίνεται εν μέσω αντιδράσεων, όπως και στο Λουξεμβούργο, όπως είπε, αλλά πρέπει να προχωρήσουν. Ο Πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε, πως δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει μάθημα στην κυβέρνηση ή τον ελληνικό λαό, γιατί «ποιος είμαι εγώ για να το κάνω αυτό και τι λαός θα ήταν ο ελληνικός λαός εάν το δεχόταν αυτό από οποιοδήποτε στην Ευρώπη».

Ο κ.Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να της δοθεί η επόμενη δόση της χρηματοδότησης της και είπε πως «μπορεί να μην αρέσουν σε όλους οι δηλώσεις που έχω κάνει, αλλά εγώ στέκομαι στο πλευρό της Ελλάδας». Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε, πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιούνκερ του μεταφέρθηκε και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, ενόψει και των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε πως ανάμεσα στα άλλα ζητήματα, συζητήθηκε και η γεωστρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα και η ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το πέρας των δηλώσεων συνόδεψε τον Πρόεδρο του Eurogroup στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα ακολουθήσει και δείπνο.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Γιουνκέρ στην Αθήνα

Περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα ζητάει ο Αντώνης Σαμαράς