ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα αναμένεται το «πράσινο φως» για τα νέα μέτρα

Σήμερα αναμένεται το «πράσινο φως» για τα νέα μέτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με κύριο στόχο να κλειδώσει το πακέτο των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη συμφωνήσει για τα νέα μέτρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου.

Σήμερα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, η κόκκινη γραμμή του οποίου σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα φαίνεται πως έγινε δεκτή.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ για να συναντήσει τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο άφησε να εννοηθεί πως το κομμάτι του πακέτου μέτρων που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι τέτοια νούμερα».Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος ανέφερε πως εξακολουθούν υπάρχουν αντιρρήσεις και ξεκαθάρισε πως το κόμμα δεν συζητά απολύσεις.

Τα 6,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από περικοπές μισθών και συντάξεων, ένα δισ. από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, 2 δισ. από περικοπές στο δημόσιο τομέα που αποδέχεται η τρόικα, ενώ για τα άλλα 2 δισ. θα υπάρχει η ρήτρα απόκλισης ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο -που σημαίνει ότι, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα το 2013, οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων θα εφαρμοστούν αυτομάτως από το 2014.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πακέτο των νέων μέτρων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με Βενιζέλο

«Αν περάσουν τα μέτρα ο κόσμος θα κατέβει με καλάσνικοφ»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – ΔΗΜΑΡ σε εξέλιξη με Βενιζέλο