ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στην Ευρωζώνη

Παπανδρέου: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στην Ευρωζώνη

Για τις τραγικές συνέπειες που θα είχε μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μίλησε σε συνέντευξή του στο Euronews ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα δεν θα έβλαπτε μόνο την Ελλάδα, αλλά θα είχε τραγικές συνέπειες και για το ίδιο το ευρώ.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα είχε επίσης αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, ενώ θα έφτανε στο σημείο να επηρεάσει ακόμα και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης το προκάλεσε η Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός ενοχλημένος αντέτεινε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε με την κατάρρευση της Wall Street το 2008, μετά από σωρεία φορολογικών παραβάσεων τραπεζικών ομίλων.

«Αυτές οι παραβάσεις είχαν ως συνέπεια να αναδειχθούν και αδυναμίες του ευρώ», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση του Ε. Βενιζέλου για την παράταση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Άλλωστε πρόκειται και για δική του θέση την οποία είχε προβάλει στη διάρκεια της θητείας του.

Ανέφερε επίσης ότι, κατά την εκτίμησή του, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πακέτο το οποίο θα είναι αποδεκτό από τους εταίρους και τους δανειστές μας. Και πρόσθεσε ότι «η πολιτική των περικοπών από μόνη της και επώδυνη είναι και δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα».

Τέλος, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και πρόσθεσε ότι «σήμερα λαμβάνονται αποφάσεις στην ευρωζώνη, οι οποίες αν είχαν ληφθεί νωρίτερα, το 2010, το πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης σήμερα θα ήταν πολύ μικρότερο».