ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πολλά λάθη το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Με πολλά λάθη το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει τα αρκετά λάθη και αναμένει να διορθωθούν, στηρίζοντας την προσπάθεια εξορθολογισμού του φαρμακευτικού προϋπολογισμού

Αναρτήθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο κατά κοινή ομολογία περιέχει πολλά λάθη, καθώς οι τιμές αρκετών φαρμάκων έχουν μειωθεί υπερβολικά με άμεση συνέπια να εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος ο οποίος επισημαίνει με ανακοίνωσή του τα αρκετά λάθη, συμπληρώνοντας ότι αναμένει να διορθωθούν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανατιμολόγησης και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Επιπλέον ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι στηρίζει την προσπάθεια προς εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το υπό έκδοση δελτίο τιμών αναδεικνύει μία σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουμε την προσπάθειά για περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με την έκδοση αυτού του δελτίου τιμών. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένουμε την άμεση διόρθωση των λαθών, προκειμένου η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρηθούν οι αρχές που διέπουν το καθεστώς τιμολόγησης και να γίνει σεβαστή η σχετική ισχύουσα νομοθεσία.

Ανακοίνωση για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων εξέδωσε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μιλώντας για πιθανές ελλείψεις, χαρακτηρίζοντάς τες συγκυριακές.

«Σήμερα αναρτήθηκε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το πρώτο που επεξεργάσθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Οι νέες τιμές είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα κατά την πρώτη ημέρα. Αναμένεται το ίδιο να συμβεί και στις προσεχείς ημέρες. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό σε αλλαγές των δελτίων τιμών αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση. Ως εκ τούτου οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.