ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο των ομογενών»

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο των ομογενών»

Τον δρόμο προς την ψήφο των ομογενών, «ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, στην ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής, και βρήκε όλα τα κόμματα θετικά προς έναν γόνιμο διάλογο που θα ξεπεράσει αυτή τη φορά “μικροκομματικούς”, όπως χαρακτηρίστηκαν, φόβους και αμφιβολίες.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης, μία ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα προσχέδιο νόμου με βασικούς άξονες την πολιτική έκφραση των αποδήμων, την διασφάλιση ισότητας ψήφου, την αξιοπιστία (νομιμότητα-διαφάνεια) της διαδικασίας, τη διοικητική ετοιμότητα, αλλά και τη δυνατότητα χαμηλού κόστους του εγχειρήματος. Το προσχέδιο νόμου θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση και αφού δεχθεί τις διορθωτικές προτάσεις των κομμάτων θα έρθει ως σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι απόδημοι Έλληνες, ανέφερε ο υπουργός, είναι σήμερα για την Ελλάδα μία δύναμη προοπτικής, καθώς δεκάδες χιλιάδες ομογενείς ανά τον κόσμο είναι διακεκριμένοι στις κοινωνίες όπου ζουν, και δημιουργούν μία ισχυρότερη και πιο επιτυχημένη εικόνα από το ελληνικό κράτος, λόγος που επιβάλει την αντιστροφή της μέχρι σήμερα τάσης, καθιστώντας το δικαίωμα ψήφου μία στέρεη γέφυρα ανάπτυξης, για λόγους όχι συμβολικούς αλλά πρακτικούς.

Αναφέροντας άρθρα του Συντάγματος, που επιβάλλουν την λήψη μίας τέτοιας απόφασης με διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, αλλά και μία καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της χώρας μας, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν δίνουν ακόμη αυτό το δικαίωμα στους ομογενείς τους. Το θέμα υπήρξε και ως προγραμματική δέσμευση της ΝΔ, προσέθεσε προσκαλώντας όλα τα κόμματα σε πολιτικό διάλογο.

Θετική προσέγγιση ως προς την ψήφο των ομογενών είχαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, επισημαίνοντας όμως ότι αφενός θα πρέπει να μην επαναληφθούν φοβικά φαινόμενα του παρελθόντος (το σχετικό νομοθέτημα που κατέθεσε η ΝΔ το 2009 υπερψηφίστηκε από 159 μόνο βουλευτές) και αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εντός Ελλάδας, αλλά και πως πρέπει να επιλυθούν πρακτικά θέματα, όπως η εγγραφή των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, η αποσαφήνιση του είδους της ψήφου (επιστολική, με κάλπες, ή διαδικτυακή), σε συνάρτηση με την αξιοπιστία και το κόστος της διαδικασίας.

Αρκετοί βουλευτές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μίας ή δύο περιφερειών εξωτερικού, με εκλογικές θέσεις που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε το πρόβλημα απογραφής στις εκλογικές περιφέρειες, το εάν υφίσταται εθνικό ολοκληρωμένο δημοτολόγιο, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας εκλογικής περιφέρειας, η οποία ενδέχεται να προσκρούει σε άρθρο του Συντάγματος, βάσει του οποίου χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να διαμορφωθεί νέα εκλογική περιφέρεια.

Ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε, στη δευτερολογία του ο κ. Στυλιανίδης, τη σημερινή γόνιμη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών, τονίζοντας ότι διαμορφώνεται μία βοηθητική βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο, που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο, είπε ότι παρουσιάζει ευαίσθητα σημεία, όπως είναι το υψηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι δεν διασφαλίζει ότι ο ψηφοφόρος είναι ο ίδιος που ψηφίζει και όχι κάποιος συγγενής του. Στον αντίποδα, η κάλπη είναι η μόνη αδιάβλητη ψηφοφορία, που θα πρέπει όμως να ειδωθεί μέσα από τη μείωση του κόστους.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση της ομογένειας για την έλλειψη συναίνεσης των κομμάτων σχετικά με την εκπροσώπηση των αποδήμων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι οι ομογενείς δεν επιθυμούν με την ψήφο τους να είναι οι ρυθμιστές της πολιτικής στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ε. Στυλιανίδης: Σχέδιο νόμου για την ψήφο της Ομογένειας