ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεγάλη αναδίπλωση του Σάμπυ Μιωνή!

Η μεγάλη αναδίπλωση του Σάμπυ Μιωνή!

Υποστηρίζει: "Δεν γνωρίζω τους ιδιώτες επενδυτές του Fund!" -Δείχνει άγνωστους καταθέτες και άγνωστη εταιρεία ενώ ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει ονόματα

Μετά τις πύρινες διαψεύσεις για την σύνθεση του κολοσσιαίου Fund που βρίσκεται στην περιβόητη λίστα, ήλθε και η αναδίπλωση. Προφανώς εν όψει της κλήσης του διαχειριστή, όπως εμφανίζεται, Sabby Mionis από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η αποκάλυψη της ταυτότητας των διαχειριστών αλλά και η έντονη φημολογία για την παρουσία κορυφαίας οικογένειας πίσω από τις κολοσσιαίες καταθέσεις, είχαν προκαλέσει ένα επικοινωνιακό κρεσέντο του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία, ώστε να διαψευσθούν όσοι υποστήριζαν την δαιδαλώδη δομή του fund που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Ο κύριος Μιωνής είχε αναλάβει προσωπικά να πείσει ότι επρόκειτο για ένα θεσμικό επενδυτικό προϊόν και τόσο ο ίδιος, όσο ο γνωστός δικηγόρος και σύμβουλος του πρωθυπουργού κύριος Παπασταύρου αλλά και η περιβόητη πλέον κυρία Παντελή ήταν απλοί διαχειριστές. Ο κύριος Μιωνής δήλωνε κατηγορηματικά προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κατάθεση πίσω από την κυρία Παντελή δεν είχε καμμία σχέση με την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, το όνομα της οποίας ακούστηκε σε σύσκεψη του ΣΔΟΕ. Αυτό θα σήμαινε ότι ο κύριος Μιωνής είχε απόλυτη γνώση των φυσικών προσώπων που επένδυαν στο συγκεκριμένο fund!

Το newsbomb.gr είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι η συμμετοχή σε τέτοια επενδυτικά σχήματα μπορεί να ταυτοποιηθεί μόνο με επισταμένη δικαστική έρευνα και όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Η άποψη μας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από την κατηγορηματική άρνηση της "υπαλλήλου" Μαρίας Παντελή να διαψεύσει την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπο της. Σημειωτέον ότι η ίδια έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα από την άνοιξη του 2011.

Εδώ εγείρεται ακόμα ένα θέμα: Εφ' όσον η έδρα του Fund ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα, που ακριβώς εργαζόταν η κυρία Παντελή; Σε ποιά εταιρική οντότητα; Ακόμα και η εργασία από τον σπίτι προϋποθέτει την ύπαρξη εργοδότη σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο και τις ανάλογες υποχρεώσεις τουλάχιστον ως προς την εφορία. Υπήρχε εταιρεία διαχείρισης και στην Ελλάδα;

Υπήρχε και το παραδέχθηκε ο ίδιος

Με την πρόσφατη συνέντευξη του στη "Ναυτεμπορική", ο κύριος Μιωνής υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις, αφού παραδέχεται ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει την ταυτότητα των ιδιωτών επενδυτών, ειδικά όταν η συμμετοχή τους γίνεται μέσω τραπεζών π.χ. UBS. Αποκαλύπτει όμως για πρώτη φορά, ότι η εταιρεία του διέθετε "Back Ofice" στην Ελλάδα! Απομένει να δούμε τι ακριβώς εννοεί. Είναι το Back Office το οποίο ελέγχθηκε 12 χρόνια πριν από τον ΣΔΟΕ μετά από καταγγελία στελεχών Ελβετικής τράπεζας; Οι πληροφορίες του Newsbomb λένε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, το "Back Office" ελέγχθηκε και τιμωρήθηκε για ελλιπή τήρηση βιβλίων. Άρα, είχε εταιρική οντότητα.

Η σημερινή "Δημοκρατία" υποστηρίζει ότι αυτή η εταιρεία είναι η M&M Financial Research, εταιρεία που ακούγεται για πρώτη φορά. Η εταιρεία αυτή φαίνεται να έχει έδρα στην πλατεία Κολωνακίου, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η μορφή της παρά μόνο το αντικείμενο: "Venture Capitals and Financial Research.

Τα ίχνη του σκανδάλου του χρηματιστηρίου και η λίστα Λαγκάρντ

Ο προαναφερόμενος έλεγχος συνέπεσε χρονικά με το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό. Όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι ήδη στα ίχνη πτυχών του σκανδάλου που ήλθαν στην επιφάνεια μετά την μελέτη της λίστας. Είχαμε σημειώσει τότε ότι τα funds, ειδικά σε φορολογικούς παραδεισους, θα μπορούσαν να επενδύουν κέρδη που απέλαβαν επενδυτές μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Είναι εξ' ίσου απίθανο ο διαχειριστής ενός τέτοιου fund να γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του επενδυτή αφού οι εταιρείες αυτές εκπροσωπούνται μέσω φυσικών προσώπων που δεν ταυτίζονται με τους πραγματικούς μετόχους. Πάντως η τότε έρευνα του ΣΔΟΕ δεν έδειξε κάτι επιλήψιμο πέραν της φορολογικής παράβασης. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να βλέπαμε εάν ο λειτουργός που αποκάλυψε την φημολογία στην σύσκεψη του ΣΔΟΕ, συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα.

Τράπεζες και διαχειριστές

Στο έγγραφο που αποκαλύπτει η Ναυτεμπορική, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αριθμός των διαχειριστών για το συγκεκριμένο fund δεν είναι μόνον ο κύριος Μιωνής και η κυρία Παντελή, αλλά περισσότεροι. Αυτό ακριβώς είχαμε αποκαλύψει στο newsbomb.gr, λέγοντας ότι όλοι αυτοί οι διαχειριστές θα κληθουν από την δικαιοσύνη στα πλαίσια της προαναφερόμενης έρευνας. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ο κύριος Μιωνής αναφέρει μία σειρά τραπεζών με τις οποίες είχε συνεργαστεί κατά καιρούς, χωρίς να αναφέρει την Ελβετική τράπεζα Julius Baer. Το newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το fund είχε συνεργασία με την συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία δεν τερματίστηκε ομαλά.

Αναπάντητο μένει ακόμα το ερώτημα των σχέσεων του κυρίου Μιωνή με την Αμερικάνικη IRS και τυχόν οφειλές του, που αποκαλύψαμε σε παλαιότερο άρθρο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το 2006 αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και επέστρεψε στο Ισραήλ, ως μόνιμος κάτοικος Τελ Αβίβ. Η "Δημοκρατία" όμως σημειώνει ότι από το 2007 εμφανίζεται ως μόνιμος κάτοικος Γενεύης με προσωρινή διαμονή στο ...Π. Ψυχικό!

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να συνεισφέρει στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης που έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μόνον η απόλυτη διαφάνεια μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατική ομαλότητα, που τόσοι επιβουλεύονται.

Διαβάστε επίσης:

Ο μυστηριώδης χρηματιστής πίσω από την υπόθεση της Μ. Παπανδρέου

Αποκάλυψη: Ο συνεταίρος του κ. Παπασταύρου και η λίστα φωτιά

Ποιο μυστικό κρατά ακλόνητο τον Παπασταύρου στο πλάι του Σαμαρά;