ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απ. Κακλαμάνης: Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος

Απ. Κακλαμάνης: Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ για την πολιτική Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, τη σκυτάλη παίρνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξαπολύουν πυρά για τη φορολογία στα ακίνητα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης καλεί μέσω της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή τον υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις για τη φορολογία των ακινήτων.

«Οι τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτείας των δανειστών μας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος εάν δεν εξαιρεθούν τα μη εκμεταλλευόμενα αγροτεμάχια και μέχρις 100τ.μ. τα ακίνητα που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως πρώτη κατοικία», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης αφήνοντας αιχμές για την πολιτική Στουρνάρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρει στην ερώτησή του:

Οι «δοκιμαστικές» της κοινής γνώμης διαρροές του οικονομικού επιτελείου για την επικείμενη υπερφορολόγηση των ακινήτων μαρτυρούν απουσία όχι μόνο πολιτικής και κοινωνικής, αλλά και οικονομικής ανάλυσης. Προοιωνίζονται, απλώς, αψυχολόγητα και αντικοινωνικά μέτρα και, ταυτοχρόνως, αναποτελεσματικά για τα δημόσια ταμεία. Ό,τι ακριβώς χαρακτηρίζει το βλακώδες μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης που, αντί της προσδοκώμενης αύξησης, μείωσε τα δημόσια έσοδα ενώ παρέδωσε μέσα στο χειμώνα σε συνεχή βάσανο τα φτωχά λαϊκά στρώματα της υπαίθρου και των αστικών κέντρων.

Οι τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτείας των δανειστών μας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος εάν δεν εξαιρεθούν τα μη εκμεταλλευόμενα αγροτεμάχια και μέχρις 100τ.μ. τα ακίνητα που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση οφείλει, προ πάσης ανακοίνωσης, να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την επελθούσα μείωση κατά 30-40% της εμπορικής τους αξίας και την καθίζηση της κτηματαγοράς.

Τέλος, οφείλει, επίσης, πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε μέτρα, να γνωστοποιήσει τη συνολική αξία ακινήτων που διέφευγαν ως τώρα, μέσω off shore εταιριών, τη φορολόγησή τους και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών τους και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί γι’ αυτά ύστερα από την επιβολή φόρου 15% από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή παραμένουν ανείσπρακτα. .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο υπουργός Οικονομικών

Επί των ανωτέρω και καλείται να ενημερώσει τη Βουλή.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ».