ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας

Γαλλικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ γνωστοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση οριοθέτησης της ΑΟΖ επεσήμανε ο κ. Σαμαρας και πρόσθεσε: «Σε λιγότερο από 15 μέρες θα επισκεφτώ την Τουρκία σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. Ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα μας με φιλικό τρόπο, καθώς αυτό συμφέρει και την Ευρώπη», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ, να το κάνει όποτε θέλει.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα εξέφρασε ανοικτά το ενδιαφέρον του για την κοινή εκμετάλλευση αυτών.

«Αν η Γαλλία μπορεί να συνεκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα, θα το κάνει» είπε, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία. «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη να έχει αποθέματα αερίου» τόνισε ο κ. Ολάντ.

Διαβάστε επίσης:

Ολάντ: «Δεν ήρθα να πουλήσω εξοπλισμούς»

Συνάντηση Παπούλια – Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο

Σαμαράς: Πολύτιμος συμπαραστάτης μας η Γαλλία