ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσλήψεις 1.600 γιατρών και κάρτα ανασφάλιστων τον Μάρτιο

Προσλήψεις 1.600 γιατρών και κάρτα ανασφάλιστων τον Μάρτιο

Στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας με νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, φέρεται να δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να παραμένουν κλειστά κρεβάτια εντατικής θεραπείας (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας υπολογίζονται σε 110, ενώ στοιχεία της Ένωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εκτιμούν ότι πρόκειται για πάνω από 160).

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, προκειμένου να επιτραπεί η κάλυψη κενών του ΕΣΥ, στις ΜΕΘ, αλλά και στα νησιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκουρέντζος προανήγγειλε προσλήψεις για 600 μόνιμους γιατρούς και για πάνω από 1.000 επικουρικούς με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών στα νησιά.

Πρόσβαση σε ανασφάλιστους

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκε επίσης η κάλυψη των ανασφάλιστων ανέργων, με την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για πολίτες που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και για μακροχρόνια ανέργους, που θα καλύψει –όπως τόνισε- μια σημαντική ανάγκη στην παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου και αναμένεται σε περίοδο 2 ετών να καλύψει 200.000 πολίτες παρέχοντας τη δυνατότητα αρχικής εξέτασης από γιατρό και στη συνέχεια παραπομπής για εξετάσεις, πλήρες πακέτο προληπτικών εξετάσεων και ιατρική εκτίμηση.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το θέμα διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων μεταξύ τους και με την κεντρική διοίκηση, καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων χρειάζεται να τοποθετηθούν υπόλογοι για τα πληροφοριακά συστήματα, αλλά και για την οικονομική διαχείριση σε κάθε νοσοκομείο, πρωτοβουλία που αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα.

Φάρμακα – οφειλές

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του υπουργείου έναντι της τρόικας, με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της την ερχόμενη εβδομάδα, για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, συζητήθηκε η επίτευξη του στόχου μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και η πρόοδος στην πληρωμές από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Συζητήθηκε παράλληλα, η αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων ανά δραστική ουσία από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, τόσο για την κάλυψη των αναγκών των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ όσο και των μονάδων του ΕΣΥ, προκειμένου άμεσα να αξιοποιηθούν οικονομίες κλίμακας και να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, έχει λάβει μέτρα για την εξόφληση οφειλών 2,5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές και παρόχους υγείας έως τον Μάρτιο, ενώ παρουσίασε σχέδιο αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαπιστώθηκε σχεδόν συνολική κάλυψη των αναγκών και ενσωμάτωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription της ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκαν από τον Υπουργό κ. Λυκουρέντζο οι επόμενες δράσεις ενδυνάμωσης του συστήματος με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας και τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενούς.

Επίσης, συζητήθηκε διάταξη για την καταβολή των εισφορών περίθαλψης απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και η ενίσχυση του Οργανισμού με ανθρώπινο δυναμικό και περιουσιακά στοιχεία από τα υπόλοιπα Ταμεία.