ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Να δοθούν στοιχεία για υποθέσεις δανείων προς ΝΠΔΔ

Κακλαμάνης: Να δοθούν στοιχεία για υποθέσεις δανείων προς ΝΠΔΔ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να καταθέσει πίνακα των εκκρεμών ή τελειωθεισών με καταδικαστικές αποφάσεις υποθέσεων απιστίας διοικήσεων και στελεχών τραπεζών για δάνεια προς Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κακλαμάνης, «δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ)».

Ωστόσο όπως αναφέρει η κοινή γνώμη, κατόπιν καταγγελιών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δημοσιευμάτων, θεωρεί ότι η διάταξη αυτή αφορά δάνεια τραπεζών προς πολιτικά κόμματα.

«Επειδή τούτο είναι ψευδές διότι, ως γνωστόν, τα πολιτικά κόμματα δεν περιλαμβάνονται στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι βέβαιο ότι η διάταξη αυτή αφορά υποθέσεις αγνώστου αριθμού δανείων προς αγνώστου αριθμού Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του δημοσίου τομέα. Για να διαλυθεί η σκοπίμως διοχετευθείσα στα Μ.Μ.Ε., από ενδιαφερόμενες προς τούτο πλευρές, αρνητική εντύπωση λόγω και του τρόπου εισαγωγής και ψήφισης – παρά το Σύνταγμα και τον Κανονισμού της Βουλής της διάταξης του άρθρου 78 του ν. 4146/13, Παρακαλείται ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης να καταθέσει προς ενημέρωση και της Βουλής πίνακα των εκκρεμών ή τελειωθεισών με καταδικαστικές αποφάσεις υποθέσεων απιστίας διοικήσεων και στελεχών τραπεζών για δάνεια προς Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης.

«Προς διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, ο κ. υπουργός δύναται να παραθέσει, προκειμένου περί προσώπων τα αρχικά του ονόματος και επωνύμου, προκειμένου περί τραπεζών αν πρόκειται για ιδιωτική εμπορική τράπεζα ή κρατική (περιλαμβανομένων εκείνων που οι διοικήσεις ορίζονται από την κυβέρνηση, αν υπάρχουν) και προκειμένου περί των δανειοδοτηθέντων, γενικό χαρακτηρισμό π.χ. ΟΤΑ, Ασφ. Ταμείο κ.ο.κ.» καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης.