ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου-Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ

Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου-Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ

Αλλαγή φρουράς σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο απελθών υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον επανελθόντα υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τους στους 12 μήνες της θητείας του σήκωσε «το βάρος μιας πολύ δύσκολης αλλά απαραίτητης για τη χώρα πολιτικής, νομίζω με επιτυχία». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τους απελθόντες υφυπουργούς Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη, σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία καθώς και διαχρονικά της ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων για την αυταπάρνηση τους αυτούς τους 12 μήνες στους οποίους, όπως είπε, «απορροφήσαμε τους κραδασμούς από την εφαρμογή της πολιτικής».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέσθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα σημείωσε, μεταξύ άλλων: Την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, γνωστοποιώντας ότι η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον έχει προσδιοριστεί για τις 30 Ιουλίου. Την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ χωρίς να προκληθεί βλάβη στις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες.

Την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Γαλλία στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνεται η ενοικίαση 2 φρεγατών τύπου FREMM και 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας επισημαίνοντας την ανάγκη παρουσίας της Ελλάδας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας στη διακυβερνητική της Κωνσταντινούπολης.

Τη θέσπιση νέας δομής δυνάμεων, τη ρύθμιση του προβλήματος με τα ναυπηγεία Ελευσίνας και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την παραλαβή των υποβρυχίων. Την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και το άνοιγμα του προγράμματος σίτισης στις μονάδες για τους πολίτες πλην των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι ο νέος υπουργός θα έχει δίπλα του τη στρατιωτική ηγεσία καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι θα φέρει επάξια σε πέρας την αποστολή του. «Όλοι μαζί θα περάσουμε τις δυσκολίες πέρα από κόμματα και ιδεολογικές ετικέτες», κατέληξε. Οι απελθόντες υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καράμπελας και Δ. Ελευσινιώτης ευχαρίστησαν τόσο τον κ. Παναγιωτόπουλο όσο και τη στρατιωτική ηγεσία για την αποδοτική και γόνιμη μεταξύ τους συνεργασία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήρε την προσφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο χώρο αυτό λειτουργεί η καρδιά της άλλης Ελλάδας, του καθήκοντος και της τιμής και με τη σειρά του ανέφερε ότι στους 12 τελευταίους μήνες αναβαθμίστηκε ο ρόλος της χώρας μας στο εξωτερικό και σταδιακά γίνεται σεβαστή δύναμη. Ο κ. Αβραμόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι πάντα ήταν υπέρ της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για να προχωρήσει η χώρα, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «ο κομματικός παρεμβατισμός στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα επιτραπεί».

Επίσης τόνισε ότι θα διασφαλίσει ακόμη περισσότερο τη συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και με αφορμή τις μειώσεις μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε το έμψυχο προσωπικό να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του στα ανώτερα επίπεδα. Εξάλλου ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για το έργο που επιτέλεσθηκε επί των ημερών του εκτιμώντας ότι και από τη νέα του θέση θα καταγράψει θετικά αποτελέσματα. Απευθυνόμενος τέλος προς τη στρατιωτική ηγεσία, επισήμανε ότι «συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, στις ίδιες αρχές για να βγει η χώρα από την κρίση με δύναμη περηφάνια και κύρος, στοιχεία που εκπροσωπούνται από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της μετά την τελετή, αφού είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί τις Ένοπλες Δυνάμεις από αυτή τη θέση, επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης και τόνισε ότι στα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπάρχουν εκπτώσεις.

Δήλωσε επίσης τεράστιο σεβασμό προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και επισήμανε ότι ο λαός έχει δώσει ό,τι μπορούσε -τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης. Μετά την τελετή, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, η απελθούσα πολιτική ηγεσία παρέλαβε αναμνηστικά δώρα από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.