ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Ανάπτυξης: Αυθημερόν αδειοδότηση για τις βιομηχανίες

Υπ. Ανάπτυξης: Αυθημερόν αδειοδότηση για τις βιομηχανίες

Την έντονη δυσφορία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το σημερινό καθεστώς του συστήματος αδειοδότησης επιχειρήσεων εξέφρασε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χθες παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τέτοιες υποθέσεις.

Μαζί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και το Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στεργίου έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο σύστημα, το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει τη γραφειοκρατία αλλά και τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επιχειρήσεων που σήμερα μπορεί να φτάσουν και τον ένα χρόνο, τη στιγμή που η νομοθεσία θέτει ως ανώτατο όριο τις 82 ημέρες.

Σύμφωνα μάλιστα με μία επισκόπηση που έγινε για το τι ισχύει σήμερα, αποκαλύφθηκε ότι το άνοιγμα μιας επιχείρησης διέπεται από 47 νόμους, 11 προεδρικά διατάγματα, 19 υπουργικές αποφάσεις, 14 βασιλικά, υγειονομικά και πολεοδομικά διατάγματα και 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος. Η γραφειοκρατία μάλιστα, οδηγούσε πολλούς μεγάλους ομίλους να αποφεύγουν τη χώρα μας για τις επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2014, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των βιομηχανιών θα εκδίδονται ακόμα και αυθημερόν άδειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις νέες αλλαγές περιλαμβάνουν:

α) Νέο σύστημα συμμόρφωσης των εταιριών. Με μία υπεύθυνη δήλωση κάθε επιχείρηση θα δηλώνει πως έχει συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα, τις διαδικασίες αδειοδότησης να πιστοποιούν τρίτοι - πχ μηχανικοί για τις πολεοδομικές άδειες κλπ

β) Ο έλεγχος κάθε βιομηχανίας θα γίνεται εν λειτουργία και όχι στο στάδιο της αδειοδότησης

γ) Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης και από φορείς του ιδιωτικού τομέα εκτός από το Δημόσιο

δ) Δημιουργείται κεντρικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης της αδειοδοτικής διαδικασίας, προκειμένου να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο έλεγχος των επιχειρήσεων.