ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας

Ο Βενιζέλος ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας

Στο επίκεντρο οι επαφές με τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος αναφορικά με τη συνάντησή του με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μ.Νίμιτς.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Δευτέρα καθώς ο Μ. Νίμιτς είχε διατυπώσει μία τελευταία εκδοχή για το όνομα, είπε ο Ε. Βενιζέλος και τόνισε ότι «εκδήλωσα το σεβασμό στις προσπάθειες Νίμιτς».

Όπως υπογράμμισε, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται α) σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που αφορά τον γεωγραφικό όρο και όχι τον πολιτειακό και β) μία λύση με ένα όνομα για κάθε χρήση. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις.

«Χαίρομαι που μία εθνική θέση της προπροηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζεται», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Ντ. Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Ν.Δ. εκτίμησε πως «όσο υπάρχει ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια ουσιαστική λύση στις προσπάθειες Νίμιτς δεν θα υπάρξει».

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τίποτε άλλο, έχει αποτύχει σε όλα τα θέματα και κρατιέται στην εξουσία πάνω σε μία εθνικιστική ατζέντα», πρόσθεσε.