ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση της Τρόικας από την επίσκεψη στον Τέντε

Ικανοποίηση της Τρόικας από την επίσκεψη στον Τέντε

Ικανοποιημένο και αισιόδοξο αποχώρησε από το γραφείο του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ι. Τέντε το κλιμάκιο της Τρόικας, μετά την τετράωρη συνεργασία που είχαν.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον κ. Τέντε, στα πλαίσια της αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες διαλαμβάνονται στο «οδικό χάρτη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα» και στο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Διαφάνεια», το οποίο έχει εκπονήσει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας.

O κ. Τέντες παρουσίασε τους βασικούς άξονες προτεραιότητας της στρατηγικής του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρωταρχικός άξονας είναι η καταγραφή των προβλημάτων και τα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο χώρος των δημοσίων έργων, ο χώρος της υγείας, οι ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού) και οι πολεοδομίες.

Με την καταγραφή των προβλημάτων αυτών, θα αρχίσουν εντατικοποιημένοι έλεγχοι και ιδίως σε τομείς υψηλού κινδύνου, που θα πραγματοποιούνται στοχευμένα, από στελέχη του ΣΔΟΕ ή και από μικτά κλιμάκια, αφού προηγουμένως έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προωθηθούν νομοθετικά μέτρα έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε «ευαίσθητες» θέσεις του Δημοσίου, να αλλάζουν θέσεις και τμήματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα ελέγχονται και όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες.

Στόχος του κ. Τέντε είναι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του οριστικού σχεδίου στρατηγικής κατά της διαφθοράς. Στο έργο αυτό του εθνικού συντονιστή συμβάλουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και του συμβουλευτικού σώματος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας, δεν παρέλειψε να επισημάνει στον κ. Τέντε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της εμπιστοσύνη».