ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητούν απόσυρση της «σκανδαλώδους» τροπολογίας υπέρ των εφοπλιστών

Ζητούν απόσυρση της «σκανδαλώδους» τροπολογίας υπέρ των εφοπλιστών

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρωτάκουστη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ και απαλλάσσει τους υπόχρεους για δηλώσεις «πόθεν έσχες» (δηλαδή πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους, εκδότες κλπ) από την υποχρέωση να δηλώνουν τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν.

Το newsbomb.gr από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα με συνεχή δημοσιεύματα, καθώς η εν λόγω τροπολογία, μεταξύ άλλων, δίνει και τη δυνατότητα σε κάποιους εκλεκτούς που θα την δουν ως ευκαιρία, να «ξεπλύνουν» χρήμα το οποίο δεν έχουν δηλώσει, αγοράζοντας μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου μέσα στο οποίο εντάχθηκε η σκανδαλώδης τροπολογία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν την απόσυρσή της.

«Φωτογραφική, σκανδαλώδη, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής» διέκρινε τη διάταξη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπέδειξε τη δυνατότητα που εισάγεται «να ξεπλυθούν μίζες» μέσω ναυτιλιακών μετοχών που δεν θα περιλαμβάνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για «κραυγαλέα παράνομη και προκλητικά χαριστική τροπολογία που διευκολύνει την φοροδιαφυγή».

«Στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα επιμένουν, με κυβερνητική στήριξη, να αποφεύγουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ελέγχου», προσέθεσε και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε «πολιτικά πρόσωπα, δημόσιους λειτουργούς, εκδότες, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφους και άλλους, 'επενδύοντας' σε μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών, να παρακάμπτουν και να αχρηστεύουν επί της ουσίας τη διαδικασία ελέγχου της οικονομικής τους κατάστασης». Όσο για τους εφοπλιστές, «αντί να χρησιμοποιούν 'αχυρανθρώπους', μπορούν να δραστηριοποιούνται απευθείας στα media, χωρίς να υποχρεούνται στον έλεγχο των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων, απολαμβάνοντας τα προνόμια αδιαφάνειας που τους παρέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», σημείωσε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης υπογράμμισε πως «δεν ενημερωθήκαμε καθόλου. Εγείρει πολλά ερωτηματικά η σκοπιμότητα της κατάθεσής της».

«Πολλά ερωτήματα» είδε να εγείρονται και η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ιδιαίτερα μάλιστα, «καθώς φημολογείται πως θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αντικατασταθούν από ένα 'πόθεν έσχες' και είναι περίεργο να κατατίθεται τώρα μια τέτοια ρύθμιση».

Η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάθεση της τροπολογίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης, στην παρέμβασή του, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση και χαριστική για τους εφοπλιστές.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος από τη Νέα Δημοκρατία. «Εκ μέρους της Επιτροπής, μιλούμε όλοι για απόσυρση του άρθρου 6» συμπέρανε ο κ. Βλάχος και επισήμανε: «Τέρμα αυτά τα παιχνιδάκια στην πλάτη των βουλευτών. Όλα έχουν ένα τέλος- τελεία και παύλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση κατά την οποία συζητήθηκε το σοβαρότατο αυτό θέμα, απουσίαζε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Λαθρέμποροι τσιγάρων, μιζαδόροι πολιτικοί και στο βάθος εφοπλιστές

Εφοπλιστές: Προσπάθεια καθησυχασμού της ΕΕ η οικειοθελής προσφορά;

Οι Έλληνες εφοπλιστές, η Χρυσή Αυγή και η τροπολογία στα «μουλωχτά»

Εφοπλιστές και πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία να «ξεπλένουν» χρήμα;

Κάνουν σημαία τους την ευκαιρία για κέρδη οι εφοπλιστές

Εφοπλιστές: Θησαυρίζουν και χάρη στα προνόμια που τους παρέχονται

«Η Ελλάδα παλεύει και η κυβέρνηση χορηγεί προνόμια στους εφοπλιστές»

Στο πόδι όλη η Σκιάθος για τα... καπρίτσια του εφοπλιστή!

Μόνο στην Ελλάδα δεν αγγίζουν τους εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Δίνουν 6,5 δισ. για νέα πλοία και κόβουν μισθούς

Φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Φιάσκο η «εθελοντική εισφορά» για τους εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Με τζίρο 5% του ΑΕΠ φορολογούνται ...ως άνεργοι

Εφοπλιστές: Η αλήθεια για την πιο πλούσια ομάδα Ελλήνων