ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μετά τη σύλληψη της Χρυσής Αυγής

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μετά τη σύλληψη της Χρυσής Αυγής

-Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο εκλογών και πώς θα επιχειρήσει να το αποτρέψει το Μαξίμου.

-Οι επόμενες κινήσεις και η πιθανότητα να λειτουργήσει η Βουλή με 200 βουλευτές

Με σαφή εντολή από τον πρωθυπουργό για «άμεση εφαρμογή του νόμου προς κάθε κατεύθυνση», το Μαξίμου διαμορφώνει την στρατηγική του για το τελειωτικό χτύπημα προς τη Χρυσή Αυγή.

Με όπλο το υφιστάμενο νομικό «οπλοστάσιο», αλλά και αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα, κυβέρνηση και Δικαιοσύνη εκφράζουν τη βούληση να "τσακίσουν" μια για πάντα το εθνικιστικό κόμμα.

Αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχει ετοιμαστεί είναι το συνταγματικό οπλοστάσιο, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ούτε καν σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Στο Μαξίμου ωστόσο εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της προσφυγής στις κάλπες.

Κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός το απεύχεται και από την Αμερική όπου βρίσκεται εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τέλους στο "ξερίζωμα" και στην απαξίωση της Χρυσής Αυγής.

«Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Θα κάνουμε τα πάντα. Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί για εγκληματική δραστηριότητα και θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο. Εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη που ξεκίνησε σωστά και θα τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση» τόνισε.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν δύο σενάρια για να ολοκληρώσουν το "έργο" κατά του εθνικιστικού κόμματος χωρίς ζημίες.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν λιγότερο πιθανή την επιλογή της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να συρθούν σε εκλογές, βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση με κορυφαίους συνταγματολόγους, προκειμένου να ακυρώσουν αυτή την προοπτική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο και λιγότερο πιθανό είναι να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται λόγος προσφυγής στις κάλπες όταν οι λόγοι είναι προφανείς και κινούνται μακράν του εθνικού συμφέροντος.

Το δεύτερο και πιθανότερο είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση στη δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα για λειτουργία της Βουλής με λιγότερα μέλη από το σύνολο των 300 βουλευτών. Άλλωστε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης τόνισε πως η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει και με 200 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας οι βουλευτές μπορεί να είναι από 200 έως 300. Ως εκ τούτου, η Βουλή μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και να ψηφίσει ένα νέο νόμο στον οποίον θα προβλέπεται ότι το Σώμα μπορεί να λειτουργήσει με το κενό των εδρών των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί.

Προς το παρόν όλα παραμένουν σε επίπεδο σεναρίων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων.

Στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Η ρύθμιση πρόκειται να εισαχθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη καθώς τη μέρα αυτή το προαναφερθέν νομοσχέδιο συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τα κόμματα, προκειμένου να διαμορφώσει τις προτάσεις του σχετικά με την «μεταχείριση» των συλληφθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ψυχραιμία και συναίνεση συνιστούν κύκλοι του Β. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζονται «πρωτόγνωρα ζητήματα».

Διαβάστε επίσης:

Στον ανακριτή σήμερα Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Γιώργος Ρουπακιάς: «Η γυναίκα μου με έβαλε 10 χρόνια ακόμη μέσα»

Τα ευρήματα στο σπίτι του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χ.Παππά (pics)

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτές είναι οι κλήσεις τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Φύσσας

Χειροπέδες σε τρεις πρώην φρουρούς βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Σαμαράς: Η ηγεσία της Χ.Α. θα δικαστεί για εγκληματικές ενέργειες

«Σφαγή» μέσα στη Χρυσή Αυγή για τη νέα ηγεσία

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτές είναι οι κλήσεις τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Φύσσας

Το πιστόλι του Παναγιώταρου χρησιμοποιήθηκε στην κηδεία του Ντερτιλή

«Μιχαλολιάκος και συλληφθέντες βουλευτές είχαν διευθυντικό ρόλο»

Πατέλης για Ρουπακιά: Τι πήγε και έκανε ο μ...κας, κατέστρεψε τα πάντα

Σοκάρουν οι διάλογοι που κατέγραψε ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής

«Αν μας βγάλουν εκτός νόμου έχουμε 100 έτοιμους να πέσουνε!»