ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφει από τις ΗΠΑ ο Σαμαράς

Επιστρέφει από τις ΗΠΑ ο Σαμαράς

Αναπάντεχες δυσκολίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο δεύτερο ταξίδι του o πρωθυπουργός καθώς το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο αλλά και οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή άλλαξαν την ατζέντα.

Ο Αντώνης Σαμαράς σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα γινόταν αυτές της ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες με το δημόσιο τομέα να παραλύει για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή έστρεψαν αλλού το ενδιαφέρον τόσο των συζητήσεων όσο και των δημοσιογράφων.

Παρ΄όλα αυτά ο πρωθυπουργός είχε αρκετές συναντήσεις με σημαντικότερη όλων αυτή με την επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία άκουσε θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά στις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ο Σαμαράς προσπάθησε να αξιοποιήσει υπέρ της κυβέρνησης την ταχύτατη αντίδραση της Δικαιοσύνης και να δείξει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για πάταξη του φασισμού στη χώρα. Μάλιστα τα όσα έχουν γίνει από το περασμένο Σάββατο στην Ελλάδα σχολιάστηκαν ιδιαιτέρως θετικά από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και τα διεθνή ΜΜΕ.

«Ήταν τεράστια η συγκίνηση» δήλωσε ο Σαμαράς, μετά την εκδήλωση για τη στήριξη της Ελλάδας που πραγματοποίησε το «Hellenic Initiative» στο Μανχάταν, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), με ομιλητές τον πρωθυπουργό και τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμησή του για τους συντελεστές της όλης προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία αυτών των ανθρώπων «ακτινοβόλησε σπάνια κοιτάσματα ενέργειας», όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «αν όλοι αυτοί, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από την αγωνία της κρίσης, κάνοντας απίστευτες θυσίες, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά βοηθήσουν μέχρι τέλους, νομίζω ότι θα δοθεί μια πολύ σημαντική ώθηση».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «όπως είδατε, όλων η αγωνία και η προσπάθεια είναι τα νέα παιδιά. Η ανεργία να μειωθεί, επενδύσεις να γίνουνε, δουλειές να μπουν μπροστά. Αυτή είναι και η δικιά μου αγωνία. Γι' αυτό, άλλωστε, είμαι εδώ πέρα».

Κάνοντας αποτίμηση των επαφών του στις ΗΠΑ (σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον), κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά: «Άριστη». Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το «πόσο σημαντική είναι η προσφορά στην Ελλάδα του Γιώργου Λογοθέτη (συνιδρυτή της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας), ο οποίος μίλησε πάρα πολύ θετικά για σας;», ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο Γιώργος είναι ένα παιδί το οποίο ξεκίνησε από πολύ λίγα, από μια πολύ μικρή επιχείρηση, σε σχέση με τον κολοσσό που έχει φτιάξει σήμερα. Το κυριότερο που δίνει ο Γιώργος είναι παράδειγμα για τους άλλους. Τι μπορεί κανείς να γίνει μόνος του. Τεράστια υπόθεση».

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αντώνης Σαμαράς θα αναχωρήσει για το Ισραήλ και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα της Χρυσής Αυγής στην οποία αναμένεται να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Στις ΗΠΑ σήμερα ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Σαμαρά με τον επικεφαλής της Google

H στιγμή που ο Σαμαράς μαθαίνει για την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Διθυραμβικά σχόλια από το γερουσιαστή Μενέντεζ στον Αντώνη Σαμαρά

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας