ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντά σε συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις Περιφέρειες

Κοντά σε συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις Περιφέρειες

Κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στις εκλογές για τις Περιφέρειες.


Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, παζάρια και συμβιβασμούς, έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να υπάρξει αναλογία 8-5 (8 υποψήφιοι περιφερειάρχες να προέρχονται από τη Ν.Δ και 5 από το ΠΑΣΟΚ) στην κατανομή. Φαίνεται όμως ότι υποχώρησε και δέχεται πλέον την αναλογία 9-4 που πρότεινε από την αρχή η Ν.Δ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες:

-Τα δύο κόμματα συμφωνούν στην κατανομή 9-4. Στις περιφέρειες που θα υποστηριχθούν υποψήφιοι περιφερειάρχες προερχόμενοι από το ένα κόμμα, τότε ένας ή και περισσότεροι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες θα προέρχονται από το άλλο κόμμα.

Με αυτόν τον τρόπο, στα δύο κομματικά επιτελεία, πιστεύουν ότι θα απορροφηθούν κραδασμοί και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στη βάση των δύο κομμάτων.

-Στο ΠΑΣΟΚ παραχωρήθηκαν η Περιφέρεια Αττικής (όπου θα στηριχθεί και από τη Ν.Δ ο κ. Σγουρός), η Περιφέρεια Κρήτης (με πιθανότερο υποψήφιο τον νυν Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ή τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με υποψήφιο τον κ. Κατσιφάρα). Η τέταρτη περιφέρεια «παίζεται» ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.

Το πιο πιθανό είναι να «κλειδώσει» η συνεργασία των δύο κομμάτων στο Νότιο Αιγαίο, με υποψήφιο τον νυν Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, αν και «δυνατά παίζει» και το όνομα του υποψηφίου βουλευτή Γιάννη Παππά.

Στα μεγάλα νησιά του Β.Αιγαίου (Λέσβος) αλλά και στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) θα υπάρξει διάσπαση των σημερινών ενιαίων δήμων Λέσβου και Ρόδου, μετά τα προβλήματα που καταγράφηκαν στη λειτουργία τους, κάτι που αποτελεί και αντικείμενο της συμφωνίας-πακέτο ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στη συμφωνία εντάσσεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές.
-Η Ν.Δ θα στηρίξει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον κ.Τζιτζικώστα (Κεντρική Μακεδονία), τον κ. Δακή (Δυτική Μακεδονία), τον κ. Αγοραστό (Θεσσαλία), τον κ. Σπύρου (Ιόνιο) ενώ αναζητά υποψηφίους σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Αν.Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο.

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τις Περιφέρειες αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τους μεγάλους δήμους. Μόνο που για τους δήμους η προσέγγιση της Συγγρού είναι διαφορετική και δεν προκρίνεται ένα σχήμα συνεργασίας, αντίστοιχο με αυτό των Περιφερειών.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι πιλοτικά αλλά και για πρακτικούς πολιτικούς λόγους η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιοριστεί στις Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους τα δύο κόμματα πρέπει να κατέβουν με δικούς τους υποψήφιους προκειμένου να μην προκαλέσουν ευρύτερες αντισυσπειρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το ΠΑΣΟΚ παζαρεύει με το Μαξίμου 4 περιφέρειες

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών

Οι πιθανοί υποψήφιοι των κομμάτων για τους μεγάλους Δήμους