ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πουν Σαμαράς – Μέρκελ στο Βερολίνο

Τι θα πουν Σαμαράς – Μέρκελ στο Βερολίνο

Πολιτική στήριξη προσδοκά ο Σαμαράς, κάτι που φαίνεται να μην του αρνείται η Α. Μέρκελ

Με την Ανγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα στο Βερολίνο ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό με θετικά σχόλια για τις ελληνικές προσπάθειες, δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων και από πλευράς εταίρων, αλλά χωρίς «δώρα» σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ότι είναι η ώρα των Ευρωπαίων για τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup, κάτι που πρέπει να γίνει πριν τις ευρωεκλογές.

Το Βερολίνο δείχνει σαφή βούληση πολιτικής στήριξης της Ελλάδας και της κυβέρνησης, πάντοτε υπό το πρίσμα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Κοτχάους, ο οποίος, αφού αναγνώρισε ότι υπήρξαν αστοχίες τόσο από την πλευρά της τρόικας όσο και από την ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό Μνημόνιο, υπογράμμισε ότι «οι εταίροι θα στηρίξουν την Ελλάδα καθώς επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ακόμη ένα success story όπως εκείνο της Ιρλανδίας».

SAM MERKEL

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, κατεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών της συνάντησης.

Όμως, η συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ δεν θα είναι απλώς ενημερωτική.

Αν ο κ. Σαμαράς ήθελε να ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ή η τελευταία επιθυμούσε να πληροφορηθεί κάτι από τον Έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσαν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ή ανταλλαγή μέσω sms, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την παρουσία του στην εκδήλωση γερμανικής εφημερίδας για να συναντήσει την κ. Μέρκελ και να της εκθέσει την κατάσταση, ζητώντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

samaras-merkel

Ο πρωθυπουργός προσδοκά τη δημόσια έκφραση στήριξης του γερμανικού παράγοντα στις ελληνικές προσπάθειες, προκειμένου να αντισταθμιστεί η κακή δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων λόγω του παρατεινόμενου αδιεξόδου στην αξιολόγηση της τρόικας.

Άλλωστε, τόσο μετά το γεύμα εργασίας με την καγκελάριο την Παρασκευή όσο και την επομένη, στο πλαίσιο του «Διαλόγου των Ηγετών» που διοργανώνει η Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβάλει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και τα δείγματα ανάταξης της οικονομίας και επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη ανάσας προς την Ελλάδα.

Το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να παράσχει πολιτική στήριξη, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει και αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.

Είναι επίσης κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει επί τάπητος τόσο το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (για την κάλυψη του οποίου το Βερολίνο κινείται στη λογική ενός νέου Μνημονίου) όσο και την ελάφρυνση του χρέους, όπως έχει δεσμευθεί το Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Handelsblatt: «Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω»

Ζάιμπερτ: Η αξιοπιστία της Ελλάδας θα απαντηθεί με αξιοπιστία

Δεν αφήνει προσδοκίες η Καγκελαρία

Όλι Ρεν: Δεν διαπιστώνεται ακόμη πλήρης συμφωνία

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα