ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε η… ναυμαχία του Σκαραμαγκά

Άρχισε η… ναυμαχία του Σκαραμαγκά

«Υποβρύχια» σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Βενιζέλου -

Σκληρή απάντηση ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Έχοντας στο στόχαστρο τον Ευ. Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.

Στην πρόταση ζητείται η διερεύνηση γεγονότων που σχετίζονται με την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar με την σχετική σύμβαση που υπογράφηκε το 2010 από του τότε υπουργούς Εθνικής Αμυνας, κ. Ευ. Βενιζέλο και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως περιγράφεται ένα συνολικό σκεπτικό περί αναζήτησης των παθογενειών του ευρύτερου συσυτήματος προμηθειών υλικού από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στην αιτιολόγηση δε της πρότασης προτάσσονται οι προτεραιότητες της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων και είναι περιορισμένες οι συγκεκριμένες αναφορές σε στοιχεία που να δικαιολογούν το σκάνδαλο για το οποίο μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση και τα οποία, στο συγκεκριμένο κείμενο, προκύπτουν μόνον συμπερασματικά.

Ειδικότερα στην πρόταση που κατέθεσε την Δευτέρα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία υπογράφεται από το σύνολο της ΚΟ, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι:

«- να ξαναλειτουργήσουν άμεσα τα Ναυπηγεία με πλήρεις λειτουργίες και διευρυμένη δραστηριότητα στους τομείς της κατασκευής και της μεταλλουργίας,

- να παραληφθούν τα υποβρύχια,

- να αποκατασταθούν οι θέσεις εργασίας και, φυσικά,

- να αναζητηθούν οι ευθύνες, πολιτικές καταρχήν και, εάν από την έρευνα στοιχειοθετηθούν, και ποινικές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει το πρόβλημα στις αρχικές συμβάσεις του 1998, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι θέτει και το ζήτημα της προμήθειας τορπιλών των υποβρυχίων, το οποίο είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης την προηγούμενη 10ετία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη συμφωνία που υπεγράφη στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 από τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου και του επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα για την οποία η πρόταση αναφέρει ότι έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα εξής:

(α) Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ συμφωνήθηκε να παραληφθεί το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με το κλείσιμο της Συμφωνίας, και τα υπόλοιπα τρία (3) υποβρύχια να παραληφθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών.

(β) Στο πλαίσιο του προγράμματος Neptune II συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών εκσυγχρονισμού στο υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και η παραγγελία δυο (2) νέων υποβρυχίων τύπου 214, αντί του εκσυγχρονισμού δυο (2) υποβρυχίων τύπου 209.

(γ) Το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε να καταβάλει 117 εκατ. ευρώ στην HDW για πρόσθετα υλικά (excess materials) τα οποία η γερμανική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχαν αγοραστεί πριν την Εκτελεστική Συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209, που τελικά δεν έγινε εξαιτίας της Συμφωνίας αυτής.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ παραδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2010. Οι νέες ημερομηνίες παράδοσης των υπόλοιπων υποβρυχίων είχαν ως εξής:

A. Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ : Απρίλιος 2012 + 3 μήνες χάριτος = Ιούλιος 2012

Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ : Φεβρουάριος 2013 + 3 μήνες χάριτος = Μάιος 2013

Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ : Δεκέμβριος 2013 + 3 μήνες χάριτος = Μάρτιος 2014

B. Πρόγραμμα NEPTUNE II

Y/B ΩΚΕΑΝΟΣ: Μάιος 2012

Υ/Β 214 Νο 1: 27 Ιουλίου 2018

Υ/Β 214 Νο 2: 27 Ιουλίου 2019

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να ζητήσει στο πλαίσιο του ασκούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου:

α. κάθε πληρωμή που έχει πραγματοποιηθεί από την υπογραφή των άνω συμβάσεων μέχρι σήμερα, αναφέροντας το ακριβές ποσό, τον λόγο πληρωμής, την σύμβαση την οποία αφορά, τον δικαιούχο της πληρωμής και την ημερομηνία εκταμίευσης του κάθε ποσού.

β. αντίγραφα για την πληρωμή και παραστατικά είσπραξης από τον δικαιούχο της εντολής. Επίσης λεπτομερή στοιχεία του δικαιούχου του λογαριασμού και της Τράπεζας από την οποία πραγματοποιήθηκε η πληρωμή και της Τράπεζας στην οποία μεταφέρθηκε κάθε ποσό πληρωμής.

γ. την ύπαρξη εγγύησης (εγγυητικής επιστολής) υπέρ του Ε.Δ. για την εκταμίευση των ποσών αυτών και την τύχη της μετά την συνεχιζόμενη επί δύο και πλέον έτη διακοπή της λειτουργίας των ΕΝΑΕ.

δ. εάν υφίστανται γεννημένες αξιώσεις του Ε.Δ. κατά των ΕΝΑΕ και των μετόχων τους από τις άνω συμβάσεις και αν το Υπουργείο έχει αναθέσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την διατύπωση γνώμης και την άσκηση δικαστικών ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Είναι απαραίτητο να προσκομιστούν, εφόσον υπάρχουν, έγγραφα του Ν.Σ.Κ. αναφορικά με την υφιστάμενη διένεξη του Ε.Δ. με τα ΕΝΑΕ και τους μετόχους τους.

ε. εάν τα Υποβρύχια που ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ε.Δ. είναι ασφαλισμένα, και αν όχι, για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν ανασφάλιστα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί, και πότε, για την προστασία τους από πρόκληση φθοράς, βλάβης ή καταστροφής τους.

στ. την πλήρη αλληλογραφία μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την ασφάλεια των Υποβρυχίων και τους κινδύνους από την διακοπή λειτουργίας του Ναυπηγείου.

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία:«Tο Βατερλό του κ. Τσίπρα»

Κατατέθηκε η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αρχίζει η... ναυμαχία του Σκαραμαγκά

Βολές Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ για υποβρύχια και PSI

Κωνσταντοπούλου: Θα ζητήσουμε εξεταστική για τα υποβρύχια

Καχυποψία και δυσφορία στη Συγγρού για την κάλυψη Βενιζέλου

Ποιος ξεπούλησε και έκλεισε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά