ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση (vid)

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση (vid)

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2014.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καταστροφικός και φαύλο τον δρόμο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «είναι ανόητος ή επιτήδειος όποιος αρνείται ότι η χώρα βιώνει τραγωδία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τα περιστατικά «ανθρώπων που πεθαίνουν από μαγκάλια», όπως επισήμανε, λέγοντας πως «με πρόσχημα να μείνουμε στο ευρώ, άφησαν τους πολίτες και τη χώρα χωρίς ευρώ».

«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να αναρωτηθούμε εάν βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση μια τραγωδίας και μπροστά στην ανάγκη να λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Το δίλημμα είναι ανάμεσα στον εύκολο δρόμο με τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα και στον δρόμο της ριζικής αλλαγής που έχουμε μπροστά μας».

«Ποτέ η χώρα τα τελευταία 60 χρόνια δεν είχε βρεθεί σε τόσο δεινή θέση όσο βρίσκεται τώρα, το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ιστορία ως μία τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο δεύτερος δρόμος είναι σύγκρουσης με την ταξική αδικία και άρνησης. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με την κυρία Μέρκελ και της διεφθαρμένης πολιτικής που μας έχει οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση με την πολιτική της κατέστρεψε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

«Μας λέτε ότι σώσατε την χώρα. Ποιον ακριβώς σώσατε κύριοι της κυβέρνησης», σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Μήπως σώσατε όλους αυτούς που πεθαίνουν από αναθυμιάσεις αγιατί δεν έχουν να ζεσταθούν;».

«Μένετε για να βοηθήσετε τη χώρα αλλά σε λίγο δεν θα υπάρχει χώρα για να σώσετε», τόνισε. «Ωστόσο, πλέον έχετε μείνει μόνοι με την κυρία Μέρκελ για να λέτε πως όλα αυτά είναι σωτηρία. Και όλοι αυτοί δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».

«Δούρειος Ιππος» οι πλειστηριασμοί

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας και θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία.

«Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ιππος για να αλλάξει χέρια η χώρα. Για μας αποτελεί εθνικό ζήτημα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο ακόμα και για τα δικά σας στελέχη και για αυτό έχετε αρχίσει τις διαγραφές. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος που θα κάνει τη χώρα αποικία του χρέους».

«Η αναπροσαρμογή που θα γίνει από τους πλειστηριασμούς θα οδηγήσει τις τράπεζες να πουλήσουν τα "κόκκινα δάνεια" σε ξένα funds, τα λεγόμενα κοράκια και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου».

«Δεν θα αλλάξουν χέρια μόνο τα σπίτια αλλά ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Για αυτό προειδοποιούμε πως οι πλειστηριασμοί είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα».

«Τότε θα συρρικνωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και για αυτό ζητάμε επιτακτικά να μην γίνουν οι πλειστηριασμοί», είπε ο ίδιος.

«Σταματήστε κάθε σκέψη για άρση των πλειστηριασμών», σημείωσε και ζήτησε να απαγορευτεί η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε ξένα κοράκια.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι τράπεζες θα είναι κρατικές, θα προστατευτούν οι δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια και θα καταργήσει τα μνημόνια. «Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της επιστροφής αλλά δεσμευόμαστε πως θα είμαστε μια κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις. Στον επόμενο προϋπολογισμό θα γράψουμε και το κατοχικό δάνειο που μας χρωστούν οι Γερμανοί¨. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν θα μπουν μόνο τα χρέη της χώρας μας αλλά και τα χρέη των εταίρων προς την Ελλάδα».

Συστράτευση και του λαού

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η επόμενη πενταετία θα είναι η πενταετία της δημιουργικής πολιτικής.

«Το μέλλον της χώρας θα πρέπει να είναι υπόθεση όλων των ζωντανών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί τη συστράτευση και του λαού», τόνισε και δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει με εντιμότητα για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας αλλά μαζί με τις χώρες του Νότου που υποφέρουν, τους εργαζόμενους που πλέον κατάλαβαν πως δεν φορολογούνται για σώσουν τις χρεωμένες χώρες αλλά τις τράπεζες.

«Πρώτα θα καταργήσουμε το Μνημόνιο και μετά θα διαπραγματεύτουμε μία σημαντική μείωση του χρέους», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας

Στουρνάρας: Έχει ήδη διανυθεί το 80% της απόστασης

Σκληρή μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του χθες

Καμμένος: Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού ο προϋπολογισμός

Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Παπαρήγα: Χωρίς αντίκρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα

Ψηφίζεται σήμερα τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός του 2014

Προϋπολογισμός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας

Εικόνα ντροπής: Άδεια έδρανα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Στουρνάρα

Στρατούλης: Δολοφονικό όπλο ο προϋπολογισμός