ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2014.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους εξαπολύοντας πυρά εκατέρωθεν.

Σαμαράς: Στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας

Για «μεγάλες ανατροπές» που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2014 έκανε λόγο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή μέρα υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες της».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, ενώ εκτίμησε ότι από αυτή τη χρονιά θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας.

«Μία ακόμη μεγάλη ανατροπή είναι πως από τους πέντε στόχους του περσινού προϋπολογισμού πετύχαμε τους τέσσερις», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και αναφερόμενος στην ανεργία, είπε πως «αυτή αποκλιμακώνεται διαρκώς και όχι με ψεύτικα στοιχεία».

«Η Ελλάδα, δεν χρεοκόπησε γιατί εμείς το εμποδίσαμε», είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί που χρεοκόπησαν ήταν οι κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού και ο κρατισμός όπου επικρατούσε στη δύση.

«Σας στεναχωρώ αλλά εκεί θέλετε να γυρίσετε τη χώρα» σημείωσε καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι πιστωτές απέναντι στην Ελλάδα καθώς, όπως σημείωσε, αυτό βλετιώνει τη θέση της Ελλάδας στην διαπραγμάτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει πόσα έχουμε πετύχει»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «βασίζεται σε ψεύτικα στοιχεία για όσα λέει» και αναρωτήθηκε «εάν αυτά που λέει τα πιστεύει ο ίδιος γιατί στην ουσία πρόκειται για πολιτικές παραισθήσεις».

«Η αντιπολίτευση δεν γνωρίζει τις λέξεις ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», είπε και σημείωσε πως «μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε πόσα έχουμε πετύχει για τη χώρα αλλά πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πόσο σημαντικό είναι πως αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «λαϊκιστές» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται να επιστρέψει η χώρα στην εποχή που έπαιρνε δανεικά για να συντηρηθεί».

Εσείς κύριε Τσίπρα πάτε να λύσετε το πρόβλημα της χώρας με το κατοχικό δάνειο, για το οποίο οι σύντροφοι σας του Die Linke δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη, είπε και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέψιμο.

Είστε προβλέψιμοι γιατί δεν έχετε πολιτική, έχετε φανατισμό, συνέχισε την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Σας ενοχλεί κάθε φορά που ακούτε τη λέξη επιτυχία...αυτό είναι τύφλωση από ιδεοληψία».

Τσίπρας: «Δούρειος Ιππος» οι πλειστηριασμοί

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι η επόμενη 5ετία θα είναι 5ετία της Αριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει μόνον τον προϋπολογισμό, αλλά θα αλλάξει την Ελλάδα, αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, τον λαό, τον τόπο και την δημοκρατία», επεσήμανε, παρουσιάζοντας το περίγραμμα –όπως είπε- του κυβερνητικού προγράμματος της νέας Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας και θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία.

2000614

«Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ιππος για να αλλάξει χέρια η χώρα. Για μας αποτελεί εθνικό ζήτημα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο ακόμα και για τα δικά σας στελέχη και για αυτό έχετε αρχίσει τις διαγραφές. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος που θα κάνει τη χώρα αποικία του χρέους».

«Η αναπροσαρμογή που θα γίνει από τους πλειστηριασμούς θα οδηγήσει τις τράπεζες να πουλήσουν τα "κόκκινα δάνεια" σε ξένα funds, τα λεγόμενα κοράκια και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου».

«Δεν θα αλλάξουν χέρια μόνο τα σπίτια αλλά ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Για αυτό προειδοποιούμε πως οι πλειστηριασμοί είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα».

«Σταματήστε κάθε σκέψη για άρση των πλειστηριασμών», σημείωσε και ζήτησε να απαγορευτεί η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε ξένα κοράκια.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι τράπεζες θα είναι κρατικές, θα προστατευτούν οι δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια και θα καταργήσει τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τα περιστατικά «ανθρώπων που πεθαίνουν από μαγκάλια», όπως επισήμανε, λέγοντας πως «με πρόσχημα να μείνουμε στο ευρώ, άφησαν τους πολίτες και τη χώρα χωρίς ευρώ».

«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να αναρωτηθούμε εάν βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση μια τραγωδίας και μπροστά στην ανάγκη να λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Το δίλημμα είναι ανάμεσα στον εύκολο δρόμο με τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα και στον δρόμο της ριζικής αλλαγής που έχουμε μπροστά μας».

«Ποτέ η χώρα τα τελευταία 60 χρόνια δεν είχε βρεθεί σε τόσο δεινή θέση όσο βρίσκεται τώρα, το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ιστορία ως μία τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο δεύτερος δρόμος είναι σύγκρουσης με την ταξική αδικία και άρνησης. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με την κυρία Μέρκελ και της διεφθαρμένης πολιτικής που μας έχει οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του χθες

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του χθες, είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μη βγει η χώρα από το μνημόνιο.

2000627

«Για να διώξει ο κ. Τσίπρας την τρόικα πρέπει να την βρει εδώ και για να ακυρώσει το μνημόνιο πρέπει να ισχύει» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Έχουν μετατρέψει την αγωνία των Ελλήνων σε μικροπολιτικό πανηγύρι, με την οσμή της εξουσίας» τόνισε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας την κριτική στα όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι τώρα που φτάσαμε σε αποτελέσματα χειροπιαστά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να ακυρώσουμε τα επιτεύγματα και να γυρίσουμε όχι στην κατάσταση που ήμασταν το 2010, αλλά στο 2008 και πίσω.

«Καμία αίσθηση ευθύνης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί έχουν καλομάθει, γιατί κάποιοι άλλοι λαμβάνουν ιστορικά δυσανάλογο πολιτικό κόστος και άλλοι λειτουργούν ως καλικάτζαροι», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό – Να αντικατασταθεί η τρόικα

Την αντικατάσταση της τρόικας από θεσμικά όργανα της Ε.Ε. καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους μας», ζήτησε στην ομιλία του στη Βουλή ο Φ. Κουβέλης.

2000443

«Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋλογισμό του 2014», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης ο οποίος άσκησε παράλληλα δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση.

«Αυτό που ψηφίζεται σήμερα δεν προβλέπει καμία ανάπτυξη και καμία νέα θέση εργασίας», σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε πως η ΔΗΜΑΡ έλεγε πάντα ότι το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει και πως η πολιτική που επικεντρώνεται σε μέτρα συρρίκνωσης της οικονομίας δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρξει αισιοδοξία αλλά είναι παγίδα από την κυβέρνηση να καλλιεργεί ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας και να διαχειρίζεται επικοινωνιακά όλα τα ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

«Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει η πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που υπόσχεται εύκολες λύσεις και βασίζεται σε κλίμα πολιτικής πόλωσης», είπε ο κ. Κουβέλης, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παπαρήγα: Χωρίς αντίκρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα

Την άποψη ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως κομπάρσο για την κάλπη, εξέφρασε η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα και απευθυνόμενη στον Γιάννη Στουρνάρα που ήταν παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας είπε ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει φέρει στα όρια της εξαθλίωσης το λαό.

2000431

«Εγώ σας λέω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διπλασιαστεί, αλλά έχετε πάρει μπουκιά από το στόμα, την θέρμανση και τόσα άλλα», είπε και πρόσθεσε πως περίσσεψαν τα δάκρυα για την άτυχη Σάρα στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση θα προσλάβει ακόμη οξύτερες διαστάσεις, εκτίμησε η Α. Παπαρήγα και χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση «πολύφερνη νύφη», καθώς ένα τμήμα επιχειρηματικού κόσμου στηρίζει ή ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καμμένος: Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού ο προϋπολογισμός

Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι μία νέα πράξη στην τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Πάνος Καμμένος.

2000688

Ο κ. Καμμένος στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή χαρακτήρισε σαδιστική τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, αφού προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι θα πρέπει να είναι ευτυχείς γι΄αυτό που τους συμβαίνουν.

Ο προϋπολογισμός, συνέχισε ο κ. Καμμένος, είναι ένα κρατικό μόρφωμα που όχι μόνο αυτοαναιρείται άλλα καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό και υποθηκεύει δυσβάσταχτα βάρη για την επόμενη γενιά.

«Σας χειροκρότησαν οι συνάδελφοι της ΝΔ όταν είπατε για το έλλειμμα του 2009, αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Αφού σας χειροκροτούν τότε μπορεί να φαντάζεστε ότι σας χειροκροτά ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας

Στουρνάρας: Έχει ήδη διανυθεί το 80% της απόστασης

Σκληρή μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του χθες

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση

Καμμένος: Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού ο προϋπολογισμός

Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Παπαρήγα: Χωρίς αντίκρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα

Ψηφίζεται σήμερα τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός του 2014

Προϋπολογισμός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας

Εικόνα ντροπής: Άδεια έδρανα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Στουρνάρα

Στρατούλης: Δολοφονικό όπλο ο προϋπολογισμός