ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Στο 65% μέχρι τέλος του 2013 η απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Καλαφάτης: Στο 65% μέχρι τέλος του 2013 η απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Στο 65% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, από τη Φλώρινα, όπου συμμετείχε σε ημερίδα παρουσίασης των έργων του εν λόγω προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης, από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 85% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του, ενώ εκτιμάται ότι τα στοιχεία στο τέλος τους έτους θα δείξουν ποσοστό απορρόφησης περίπου 65%. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε επιπλέον ειδικά στα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 197 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της δαχείρισης των απορριμμάτων και των υδατικών πόρων, του φυσικού περιβάλλοντος και της ενέργειας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τηλεθερμάνσεις της Φλώρινας, της Πτολεμαϊδας, του Αμυνταίου και της Κοζάνης, στην βιοκλιματική παρέμβαση σε δημοτικό σχολείο της ΖΕΠ Κοζάνης, στις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων στη Φλώρινα, την Κοζάνη και τους δήμους Ορεστίδος και Βοϊου, στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποκατάστασης των παλιών μεταλλειών στη ΜΑΒΕ Κοζάνης, σε έργα ύδρευσης, προστασίας του περιβάλλοντος και χωροταξικού σχεδιασμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της τελικής φάσης για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας και στην παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

IMG 0135

Μιλώντας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ως κόμβος μεταφορών και δυτική πύλη προς την κεντρική Ευρώπη, ως χώρος συγκέντρωσης πολιτιστικού και φυσικού πλούτου αλλά και από την παραγωγική της δραστηριότητα με εξέχουσα θέση τη λειτουργία των σταθμών και εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 σχολίασε ότι προχωρά ο διάλογος του υπουργείου για τα έργα που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες και πρόσθεσε ότι το υπουργείο υλοποιεί δράσεις με σαφές όφελος για τον πολίτη, με προοπτικές για νέες θέσεις απασχόλησης και με διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

Περιβαλλοντικά έργα στην Δ. Μακεδονία εξήγγειλε ο Καλαφάτης