ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειροπέδες σε Εμμανουήλ και Μπέλτσιο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Χειροπέδες σε Εμμανουήλ και Μπέλτσιο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Κατηγορούνται για μίζες στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν οι ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σαυρόπουλος ο πρώην διευθυντής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ και ο Γιάννης Μπέλτσιος οι οποίοι κατηγορούνται για μίζες στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Τα ονόματά τους φιγουράρουν σε καταθέσεις τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική δικαιοσύνη που τους εμφανίζουν να εισπράττουν πακτωλό εκατομμυρίων προκειμένου να ευνοηθεί η γερμανική εταιρεία η οποία κέρδισε τελικά τη σύμβαση με τα υποβρύχια.

Ο Σ. Εμμανουήλ, στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ.

emmanouil

Ο Γιάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε παραδεχθεί ότι είχε συνάψει σύμβαση ως τα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal για την παροχή συμβουλών για έργα υποδομής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εμφανίζεται με αρχικά στο σημείωμα με τις πληρωμές των «μαύρων χρημάτων» και η εμπλοκή του οφείλεται στις καταθέσεις πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας Haun, ενώ κατονομάζεται και από τους κ.κ. Ματαντό και Αβατάγγελο.

Οι δυο συλλήψεις πυροδοτούν σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και είναι απόρροια κυρίως της απολογίας του Αντώνη Κάντα πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών ο οποίος ουσιαστικά σκιαγράφησε τις διαδρομές των μιζών που δίνονταν σε Έλληνες αξιωματούχους για τις συμβάσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πήραν προθεσμία

Προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και έλαβαν το μεσημέρι της Δευτέρας από τους αρμόδιους ανακριτές οι δύο νέοι κατηγορούμενοι.

Ειδικότερα ο Σωτήρης Εμμανουήλ πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ ο Γιάννης Μπέλτσιος το Σάββατο.

Μέχρι τότε και οι δύο παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη και ο Γιάννης Μπέλτσιος για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Συνελήφθη ο Σωτήρης Εμμανουήλ για τα εξοπλιστικά

Πόσο ψηλά ήταν αυτοί που «έσπρωχναν» τον Κάντα;

Ακόμη 2 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο δημόσιο ο Αντώνης Κάντας

Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!

Σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά: Έρχονται κι άλλα κατηγορητήρια

Προφυλακίσ​τηκε για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Δ. Παπαχρήστο​ς