Την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων για ΑΔΜΗΕ και ΕΑΣ

Την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων για ΑΔΜΗΕ και ΕΑΣ

Με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να κάνει δεκτές βουλευτικές τροπολογίες από την συμπολίτευση, και με το ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί έντονη κριτική, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να αποκωδικοποιηθούν την τελευταία στιγμή, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργική τροπολογία που διευθετεί ζητήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Η ρύθμιση μάλιστα για ΕΑΣ - ΕΑΒ δέχθηκε τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ βρέθηκε και στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Γεννηματά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι με την ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση εξασφαλίζονται τόσο η βιωσιμότητα των Αμυντικών Συστημάτων της xώρας, όσο και οι θέσεις εργασίας αλλά και τα συμφέροντα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να δυναμιτίσει το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

newego LARGE t 1101 54222959

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα η εταιρεία να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης και πρόσθεσε ότι «μαζί με τους εργαζόμενους θα πετύχουμε να εξασφαλιστούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας». «Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν, διατηρούν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα προχωράμε σε αναδιάρθρωση τους εν λειτουργία», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αντέτεινε ότι το κόμμα του, δεν θα δώσει λευκή επιταγή και δεν θα συναινέσει στο κλείσιμο και την συρρίκνωση των Αμυντικών Συστημάτων. Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, ζήτησε αντί της τροπολογίας, να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο βιωσιμότητας που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα για τα Αμυντικά Συστήματα ώστε, όπως είπε, να μπορέσουν να καταλάβουν όλοι οι βουλευτές τι ακριβώς συμβαίνει και τι ψηφίζουν.

Κατά τα άλλα, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ που θέτει σε κίνδυνο ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας. Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και ότι διατηρείται πλήρως ο δημόσιος έλεγχος ενώ η καταστατική μειοψηφία θα έχει πλήρη γνώση και ρόλο και τόνισε ότι στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας προς όφελος και της χώρας και των καταναλωτών. Στις τροπολογίες που έγιναν δεκτές από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

bouli-o-ufupourgos-periballontos-asimakis-papageorgiou

-Αναστέλλεται η επίσπευση και συνέχιση κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθόσον επηρεάζει τη ναυπήγηση και συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

-Διατηρείται σε ισχύ το σημερινό καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στη ΔΕΗ που δεν συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι: «Η σύνταξη των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων στο ΤΑΠ-ΔΕΗ που απασχολούνται σε ειδικότητα που υπάγεται στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων καθώς και όσων απασχολούνται σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ και συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/1993, υπολογίζεται για κάθε έτος ασφάλισης με 1/30 των συντάξιμων αποδοχών τους».

-Διατηρούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΛΑΓΗΕ όπως αυτά προβλέπονται και ισχύουν στο νόμο 4001/2011.

Διαβάστε επίσης:

«Μάχη» στη Βουλή-Πέρασε με 151 ψήφους επί της αρχής η πώληση του ΑΔΜΗΕ

ΚΚΕ: Η τροπολογία για τα ΕΑΣ οδηγεί σε μαζικές απολύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία Γεννηματά για τα ΕΑΣ

Ραχήλ Μακρή: Δεν θα επιτρέψουμε να πουλήσετε τον ΑΔΜΗΕ

Σκληρή αντιπαράθεση στην Βουλή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Απεσύρθη η τροπολογία για το ασφαλιστικό της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ

Κουκουλόπουλος για ΑΔΜΗΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει μόνο στην καταστροφή

Συνδικαλιστές ΔΕΗ: Γιατί δεν θέλουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Παπαγεωργίου: Ξεκάθαρο ότι διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ

Για «ξεπούλημα της ΔΕΗ» κάνει λόγο η Ραχήλ Μακρή

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Μακρή: Επιχειρούν τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ΔΕΗ

«Μάχη» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα στον ΑΔΜΗΕ

Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ