ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαγεωργίου: Ξεκάθαρο ότι διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ

Παπαγεωργίου: Ξεκάθαρο ότι διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ

«Είναι ξεκάθαρο ότι διατηρείται πλήρως ο δημόσιος έλεγχος, και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της καταστατικής μειοψηφίας, η οποία θα έχει πλήρη γνώση και ρόλο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Και οι δεσμεύσεις και ο έλεγχος θα ασκούνται απευθείας από το Δημόσιο».

Αυτό δήλωσε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση του 66% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρη η απόφαση της πολιτείας να διατηρήσει το Δημόσιο το 34% και όχι μια εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο», διευκρίνισε ότι «δεν πωλούνται οι υποδομές του ΑΔΜΗΕ αλλά η πλειοψηφία των μετοχών του» και διαβεβαίωσε πως «δεν μπορεί να γίνει καμία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της καταστατικής μειοψηφίας». Δηκτικός ήταν ο κ. Παπαγεωργίου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δεν κλήθηκε στην Επιτροπή να καταθέσει την άποψη του επειδή είναι αντίθετος στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

«Η άποψη του κ. Ζερβού είναι προσωπικό του θέμα. Για το τι θα κάνει το κράτος που έχει τη διαχείριση, είναι απόφαση του Δημοσίου και κανενός άλλου. Είτε συμφωνεί ο κ. Ζερβός είτε διαφωνεί, δεν του πέφτει λόγος. Δεν πέφτει λόγος σε κάθε ιθύνοντα για το τι θα κάνει το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς την αποτίμηση της εταιρείας, που επίσης δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «ξεπούλημα», ο κ. Παπαγεωργίου αντέτεινε ότι «θα γίνει βάσει της έκθεσης των οικονομικών συμβούλων που θα προσλάβει η ΔΕΗ, η οποία και θα κάνει τον διαγωνισμό». Πρόσθεσε δε, ότι ήδη τα πάγια και τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ είναι καταγεγραμμένα και από τους ορκωτούς και από τους οικονομικούς συμβούλους και δεν είναι δύσκολο να γίνει η αποτίμηση της σημερινής αξίας του. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι βάσει της κοινοτικής οδηγίας, «μέχρι το 2015 θα πρέπει η Ελλάδα να μπει στο ευρωπαϊκό μοντέλο της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να λειτουργήσει η αγορά ισόρροπα με διαφάνεια», και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι η σύνδεση όλων των νησιών, όχι μόνο οι Κυκλάδες και η Κρήτη, με το ηπειρωτικό σύστημα, προς όφελος και του δημόσιου συμφέροντος και του Έλληνα φορολογουμένου».

bouli-o-ufupourgos-periballontos-asimakis-papageorgiou

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Παπαγεωργίου στο ερώτημα τι γίνεται σε περίπτωση που δεν θέλει ο διαχειριστής να εφαρμόσει το 10ετές αναπτυξιακό πλάνο, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει. «Είναι δεσμευτικό για τον ιδιώτη επενδυτή η εφαρμογή και η υλοποίηση του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης το οποίο εγκρίνεται από τον ευρωπαϊκό διαχειριστή και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο με την έγκριση και της ΡΑΕ. Είναι υποχρεωμένος ο ιδιώτης επενδυτής από την ΕΕ, να καταθέσει το 10ετές πλάνο ανάπτυξης και συντήρησης μεγάλων έργων στη ΡΑΕ, το οποίο εγκρίνεται και από τον ευρωπαίο διαχειριστή, χωρίς να μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα», τόνισε και πρόσθεσε:«Το 10ετές πλάνο που κατατίθεται είναι λεπτομερές για κάθε έργο, το πώς θα χρηματοδοτηθεί, το πώς θα γίνει η επένδυση. Δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αν το κάνει, θα έχει έκπτωση από την άδεια».

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ακόμα ότι «σε περίπτωση που ο διαχειριστής δεν έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσει ένα έργο, αν ο ρυθμιστής θεωρεί και κρίνει ότι είναι απαραίτητο, έχει τη δυνατότητα να κάνει ανοικτό διαγωνισμό και να το δώσει σε τρίτο». «Ο διαγωνισμός θα είναι σαφώς ανοικτός, διεθνής, σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά κριτήρια και χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συμμετέχοντες υποψήφιοι διαχειριστές, μετά την προεπιλογή, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που θα είναι ταυτόσημο με το 10ετές αναπτυξιακό πλάνο», υπογράμμισε. Έμφαση έδωσε ο κ. Παπαγεωργίου στον ενισχυμένο θεσμικό ρόλο της ΡΑΕ, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο αλλά και παρεμβατικό». Μάλιστα, απέρριψε αιτιάσεις περί αυξήσεων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

admhe

«Είναι θέμα της ΡΑΕ, είτε ο επενδυτής έχει το 50% είτε έχει το 100%, να δώσει ή να μην δώσει την έγκριση της για αυξήσεις, βάσει αιτιολογημένης έκθεσης. Αν ο επενδυτής ζητά ένα ποσοστό αύξησης, θα πρέπει καταρχήν πλήρως να το αιτιολογεί και από εκεί και πέρα η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση, μπορεί να την εγκρίνει αλλά μπορεί και τίποτα να μην δώσει. Πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια. Ωστόσο, η ΡΑΕ αποφάσισε χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ. Μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει ο ιδιώτης επενδυτής, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει. Η ΡΑΕ είναι αυτή που θα αποφασίζει τι θα εφαρμόζεται». Και ο κ. Παπαγεωργίου συμπλήρωσε: «Με την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΡΑΕ επιδιώκουμε να λειτουργήσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε μετά το 2015 που θα έχει ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο να έχουν καλυφθεί όλες οι περιοχές της Ελλάδος και ταυτόχρονα να έχει σημαντικό όφελος ο καταναλωτής».

Ακόμα, ο κ. Παπαγεωργίου αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν περισσότερες υπηρεσίες δικτύων, όμως ο βασικός κανόνας που ισχύει στην ΕΕ κατισχύει όλων των υπολοίπων. «Ακόμα και αν υπήρχε μέλλον και για μία, δύο, τρεις εταιρείες αυτού του είδος, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και δεν μπορεί να γίνει καμία παρέκκλιση», πρόσθεσε. Ο κ. Παπαγεωργίου υπεραμύνθηκε της απόφασης να πάνε τα έσοδα από την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που έχει. «Θα χρησιμοποιήσει αυτό το κεφάλαιο για να κάνει καλύτερη αναδιάρθρωση των δανείων της, μετριάζοντας τον υπερδανεισμό που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να προχωρήσει σε επενδύσεις. Με αυτή την επιλογή που κάναμε, θα εισπράξει η ΔΕΗ ένα σοβαρό τίμημα και θα λύσει πολλά από τα δικά της προβλήματα», σημείωσε.

hqdefault

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε, επίσης, ότι «δεν τίθεται πρόβλημα για το ανθρώπινο δυναμικό του ΑΔΜΗΕ, δεν θα αλλάξει ο αριθμός του, καθώς αποδείχθηκε ότι είναι τόσοι όσοι χρειάζονται», διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό θα είναι και μέσα στο διαγωνισμό και στη συμφωνία των μετόχων». Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ήδη, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας, μελετάται ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ως προς τις ευαίσθητες πληροφορίες για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι υποψήφιοι που θα έχουν επιλεχθεί, θα υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας που προβλέπει ρήτρα και δεσμεύσεις σε όσους τις αποκτήσουν. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο εισηγητής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Στρατούλης , χαρακτήρισαν την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ «μεγάλο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα που δημιουργεί ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας της χώρας», και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Προειδοποίησαν δε ότι όταν θα γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν τον νόμο. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν, επίσης, οι ΑΝ.ΕΛ., η ΔΗΜΑΡ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει έναν τομέα εθνικής και στρατηγικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης:

Για «ξεπούλημα της ΔΕΗ» κάνει λόγο η Ραχήλ Μακρή

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Μακρή: Επιχειρούν τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ΔΕΗ

«Μάχη» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα στον ΑΔΜΗΕ

Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ