ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σημαντική η πολιτική στήριξη της Αθήνας στην παλαιστινιακή υπόθεση»

«Σημαντική η πολιτική στήριξη της Αθήνας στην παλαιστινιακή υπόθεση»

Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Mεσανατολικό τόνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στην προώθηση της παλαιστινιακής υπόθεσης και στην ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μάλκι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, θα συναντηθεί διαδοχικά αύριο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μάλκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική προεδρία θα θέσει και θα στηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μάλκι σημείωσε επίσης τη σημασία που αποδίδει η παλαιστινιακή πλευρά στην συγκρότηση κοινής διυπουργικής επιτροπής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

«Η πολιτική υποστήριξη της Αθήνας στην παλαιστινιακή υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ κάθε άλλο παρά συνιστούν εμπόδιο για τη σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με την Παλαιστινιακή Αρχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ακόμη και η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ με την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και δεν βλέπει το λόγο για να σταματήσει στο βαθμό που δεν στρέφεται εναντίον των Παλαιστινίων. Ο κ. Μάλκι αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη της συνεργασίας όλων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αναφορικά με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής, ιδιαίτερα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Riad-Malki-UN-Photo

«Η ανατολική Μεσόγειος κρύβει έναν θησαυρό και αυτός μπορεί να ωφελήσει όλες τις χώρες της περιοχής» τόνισε. Σημείωσε μάλιστα ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και είχε επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφορικά και με το θέμα των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου: «Οι Ρώσοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμφώνησαν να στείλουν εταιρίες τους για να μετάσχουν στις έρευνες για τα κοιτάσματα της περιοχής». Αναφορικά με τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις ο κ. Μάλκι καταδίκασε την ανέγερση νέων οικισμών εποίκων από το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν θέλει την ειρήνη στην περιοχή».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος για την νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. «Θέλουμε να στεφθεί με επιτυχία η μεσολαβητική πρωτοβουλία του Τζον Κέρι» τόνισε ο κ. Ριάντ Μάλκι και πρόσθεσε με έμφαση: «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και ρεαλιστές. Η επιτυχία της αποστολής του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα κριθεί από τις προτάσεις που θα διατυπώσει. Αν οι προτάσεις του δεν ...καταπίνονται εμείς δεν θα τις καταπιούμε».

Διαβάστε επίσης:

Με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής συναντάται ο Δ. Αβραμόπουλος