ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες κόντρες πυροδοτούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Νέες κόντρες πυροδοτούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

-Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

-Διχασμένοι οι «58» για τον σταυρό προτίμησης.

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Αρνητικά σχόλια και αιχμές προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου για διεξαγωγή των ευρωεκλογών με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα.

Η απόφαση προβλέπει κατάλογο 42 υποψηφίων, με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να έρθουν, με τους περισσότερους να καταλογίζουν σκοπιμότητα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη απόφαση είναι «κομμένη και ραμμένη» για τον κ. Βενιζέλο διότι από τη μία του «λύνει» τα χέρια στο κοινό ψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει με την «κίνηση των 58» στις ευρωεκλογές, από την άλλη ευνοεί την εκλογή γνωστών κομματικών στελεχών έναντι πολλών στελεχών της κίνησης που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η απόφαση αυτή ξάφνιασε και δίχασε τα στελέχη της «κίνησης των 58» με τον Ν. Μπίστη να ταυτίζεται με τον κ. Βενιζέλο και τον επικεφαλής της κίνησης Γιάννης Βούλγαρη, να διαφωνεί.

SamarasVenizelos

Αντιδράσεις και για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση

Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η άρση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών.

Παρά το γεγονός της επίκλησης της απόφασης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον κ. Βενιζέλο.

Κι αυτό διότι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, σημειώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να κινηθεί προς την κατεύθυνση απόσπασης δέσμευσης του κ. Σαμαρά εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να υπάρξει οριστική ρύθμιση «του σοβαρού αυτού θέματος που μας εκθέτει διεθνώς». Κάτι που, όπως λένε, ο κ. Βενιζέλος, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έπραξε.

Στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν με νόημα ότι η κίνηση της κυβέρνησης υπακούει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης να κοπεί η σύνταξη σε 100.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία.

Για «μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα», έκανε λόγο ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης, ενώ αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αναρωτήθηκε «ποιο κομματικό ή κοινοβουλευτικό όργανο του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και πότε για να εγκρίνει αυτά τα πολιτικά εγκλήματα;».

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία στους «58» για τον «σταυρό» στις ευρωεκλογές

Πλήρης ανατροπή στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Με σταυρό οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Ο «σταυρός» αλλάζει τα σχέδια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές