ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης ανατροπή στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Πλήρης ανατροπή στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Πως αναμένεται να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης των εσωκομματικών ισορροπιών στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την απόφαση Σαμαρά να αποδεχθεί την πρόταση Βενιζέλου για σταυροδοσία στην ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Σε πλήρη ανατροπή και των εσωκομματικών ισορροπιών στη Νέα Δημοκρατία οδηγεί η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να αποδεχθεί την πρόταση Βενιζέλου για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι το αίτημα Βενιζέλου, που είχε ως στόχο να «αφοπλίσει» τους «58», εξυπηρετεί και τους δικούς του σχεδιασμούς και έκανε ασμένως αποδεκτή την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, προκαλεί ανατροπές στον σχεδιασμό του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών από τους «μνηστήρες» του ευρωψηφοδελτίου.

samaras 1

Συγκεκριμένα, με τη σταυροδοσία:

• Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τη Ν.Δ., κυρίως διότι πλέον κάθε υποψήφιος έχει πιθανότητα εκλογής και συνεπώς θα συμπαρασύρει ψηφοφόρους στην κάλπη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν με τους υποψηφίους που βρίσκονταν στις «διακοσμητικές» μη εκλόγιμες θέσεις της ενιαίας λίστας

• Ευνοούνται όχι μόνον προβεβλημένα στελέχη αλλά και εκπρόσωποι οργανωμένων χώρων, από τους κρήτες και τους ποντίους, μέχρι εκπροσώπους ποδοσφαιρικών ομάδων αφού φανταστείτε πόσο κόσμο μπορεί να κινητοποιήσει η υποψηφιότητα, και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο, μίας εμβληματικής μορφής.

• Αίρονται οι «πονοκέφαλοι» των αρχηγών για τη σειρά των υποψηφίων, που ήταν και σειρά εκλογής με τη λίστα. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει πλέον να αγωνιά για το πόσοι θα περιληφθούν αφού ο αριθμός 42 των υποψηφίων χωράει τους... πάντες, ο κ. Βενιζέλος δεν ανησυχεί για τους «58» ενώ και ο κ. Τσίπρας μπορεί καλύτερα να συνεννοηθεί πλέον με το Αριστερό Ρεύμα και τις συνιστώσες στο εσωτερικό του.

• Στον αντίποδα, όμως, περιορίζεται ή εξαλείφεται η δυνατότητα του εκάστοτε αρχηγού να οδηγήσει, με βεβαιότητα, στην Ευρωβουλή στέλεχος της επιλογής του. Επί παραδείγματι, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος και εφέρετο έτοιμος να μετακομίσει στις Βρυξέλλες δεν έχει πολλά περιθώρια εκλογής.

Ανακατατάξεις θα υπάρξουν και με τους υποψηφίους. Ενδεικτικά, ο Πρωθυπουργός δεν έχει πλέον να ανησυχεί για το πώς θα χωρέσουν στο ψηφοδέλτιο οι κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Ρόδη Κράτσα, που επέμεναν να παραμείνουν στο ευρωκοινοβούλιο. Πλέον θα είναι κανονικά υποψήφιες. Το πρόβλημα είναι, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Σαμαρά να επιδιώκει να εκκενωθεί η θέση της κας Γιαννάκου στο ευρωκοινοβούλιο, ότι η πρώην Υπουργός έχει την αναγνωρισιμότητα και, ενδεχομένως, τη δυνατότητα να εκλεγεί με σταυρό. Δεν ισχύει, πιθανότατα, το ίδιο και για την κ. Κράτσα. Προβλήματα εκλογής δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν και στελέχη που απολαμβάνουν μίας σχετικής αναγνωρισιμότητας, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επί παραδείγματι, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, στέλεχος πρώτης γραμμής και εκ των βέβαιων ευρωβουλευτών, θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να χωρέσει στις 4-5 έδρες που θα εξασφαλίσει στο ευρωκοινοβούλιο η Ν.Δ.

giannakou

• Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται εντάσεις στο εσωτερικό. Υπενθυμίζεται πως όταν η Ν.Δ. προχωρούσε στην εκλογή του νέου γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκου, η συμφωνία με τον απερχόμενο Μανόλη Κεφαλογιάννη περιελάμβανε ότι ο βουλευτής Ηρακλείου όχι μόνον θα πήγαινε στην Ευρωβουλή, αλλά θα ήταν και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Αυτό, πλέον, δεν ισχύει, ό,τι κι αν συνεπάγεται για τις σχέσεις Κεφαλογιάννη – Μαξίμου.

kefalogiannis

• Τέλος, η εκλογή των ευρωβουλευτών σε πανελλήνια κλίμακα ενδέχεται να έχει και άλλου τύπου παρενέργειες. Διότι ένας ευρωβουλευτής που, παραδείγματος χάριν θα λάβει 400.000 – 500.000 σταυρούς, αποκτά ιδιαίτερη ισχύ, που τον καθιστά αυτομάτως πρωταγωνιστή όχι μόνον στις Βρυξέλλες, αλλά και στην ελληνική πολιτική σκηνή...

Διαβάστε επίσης:

Με σταυρό οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Ο «σταυρός» αλλάζει τα σχέδια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές