ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάσω Κόλλια: Να αναλάβουμε δράσεις για τη βία κατά των γυναικών!

Βάσω Κόλλια: Να αναλάβουμε δράσεις για τη βία κατά των γυναικών!

«Έξω απ' τα δόντια» τα είπε η Βάσω Κόλλια στις Βρυξέλλες

«Να έχουμε το σθένος να δούμε όλοι τα οδυνηρά συμπεράσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και να αναλάβουμε δράσεις τολμώντας να αλλάξουμε ακόμη και κατεστημένες πολιτικές».

Αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η Γενική Γραμματεάς Ισότητας Βάσω Κόλλια από τις Βρυξέλλες με αφορμή την παρουσίαση της πανευρωπαϊκής έρευνας που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) για την κάθε λογής βία που υφίστανται οι γυναίκες σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Παρουσιάζοντας παράλληλα τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας αλλά και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας της έμφυλης βίας, η κ. Κόλλια εισηγήθηκε την ανάγκη «επανεξέτασης της επάρκειας των σημερινών πολιτικών» στηλιτεύοντας ταυτοχρόνως την ελλειπή ανάδειξη του φαινομένου άσκησης βίας κατά των γυναικών.

Μίας βίας, που όπως είπε η κ. Κόλλια, «δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή άλλους περιορισμούς, που δεν σταματά στον ιδιωτικό χώρο, αλλά βρίσκει τα θύματα της μπροστά σε εκατομμύρια μάτια στον πραγματικό ή και στον ψηφιακό χώρο».

Χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις, η Γενική Γραμματεάς Ισότητας παραδέχτηκε ότι «οι κοινωνίες μας, ακόμα και στην καρδιά του ανεπτυγμένου κόσμου, επιτρέπουν, αν όχι υποθάλπτουν την έμφυλή βία», όπως τόνισε.

Καλώντας στην «επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών», η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια τόνισε την ανάγκη «κινητοποίησης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» γιατί όπως είπε: «όταν ανεχόμαστε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αποδεχόμαστε μια κοινωνία με έλλειμμα δημοκρατίας. Και αυτό μας αφορά όλους!»

Τα αποτροπιαστικά συμπεράσματα της έρευνας που επισήμανε η κ. Κόλλια:

  • Μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματική ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω. Αριθμητικά πρόκειται για πάνω 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
  • Πάνω από το 50% των γυναικών της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, και σε μεγάλο ποσοστό στο χώρο εργασίας.
  • Απροσδόκητη ποσοτικά και ποιοτικά έκταση βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.