ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούρκουλας για ελληνική προεδρία: Απτά αποτελέσματα μέσα σε 2 μήνες

Κούρκουλας για ελληνική προεδρία: Απτά αποτελέσματα μέσα σε 2 μήνες

Η έως τώρα πορεία της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τις εργασίες της Συνόδου, με μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τις ελληνικές θέσεις περί αναγκαιότητας του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της διασφάλισης προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NSA), και της ομάδας εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ που εξετάζει το θέμα, σε συνάρτηση με το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μίλησε επίσης, για τις επικείμενες ευρωεκλογές, εστιάζοντας κυρίως στον πολιτικό και συμβολικό ρόλο που έχει αποκτήσει η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έξοδο από την κρίση, ενώ κάνοντας αναφορά στις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί από ένα μέρος των ευρωπαϊκών ΜΜΕ πριν από την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κλίμα έχει πλέον αλλάξει ριζικά, αποδίδοντας αυτή την θετική για την χώρα μας μεταβολή στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος, σύμφωνα με κύκλους του υφυπουργού Εξωτερικών, η έως τώρα πορεία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ συνοψίζεται στα εξής:

"Με τη συμπλήρωση δύο μηνών από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ελλάδα, η χώρα μας έχει ήδη αρχίσει να παράγει απτά αποτελέσματα όσον αφορά την ολοκλήρωση του εκκρεμούς νομοθετικού έργου της Ένωσης.

Μέχρι σήμερα η Ελληνική Προεδρία έχει ολοκληρώσει / προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό 34 φακέλους. Ο συγκεκριμένος αριθμός συγκρίνεται θετικά σε σχέση με άλλες πρόσφατες Προεδρίες.

Διαβάστε επίσης:

Νέα διαπραγματευτική εντολή του Ecofin στην ελληνική Προεδρία

Eλληνική Προεδρία-Προτεραιότητα η ανταγωνιστικότητα των Βιομηχανιών