ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ.Οικ. για Τρόικα: Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε

Υπ.Οικ. για Τρόικα: Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε

«Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν». Διότι, όπως διευκρίνισε, «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του». Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

110214150153 3551

Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και πριν από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται, ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα υπάρχουν, στο υπουργείο Οικονομικών, διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

Διαβάστε επίσης:

Δαμανάκη: Θα βρεθεί λύση με την Τρόϊκα

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου για την τρόικα

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ακόμα και αν τα «βρούμε» μία και μόνο δόση θα πάρετε

Le Monde: Η Ελλάδα πρώτη μπήκε σε Μνημόνιο, τελευταία θα βγει

Σόιμπλε: Μην ανησυχείτε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το ζόρι

Αμερικανός Οικονομολόγος:H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Σ. Κεδίκογλου: Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά...

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα