ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

- Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να θέσουν «εδώ και τώρα» κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικας.

Νέα συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Στο επίκεντρο της συνάντηση θα βρεθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να κόψουν τον «γόρδιο δεσμό» αφού οι συνομιλίες έχουν «βαλτώσει» και οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις παράλογες απαιτήσεις τους.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να θέσουν επιτέλους κόκκινες γραμμές στα «θέλω» των δανειστών που δεν διστάζουν πλέον να ζητήσουν και το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δύο αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση δείχνουν ενοχλημένοι από τη στάση των τροϊκανών αλλά μπροστά τους δεν λένε τίποτα.

Φωνάζουν λοιπόν για να ακούν ποιοι;

Αυτοί που τα υφίστανται; Ας τα πουν επιτέλους κι εκεί που πρέπει: στους εκπροσώπους των δανειστών. Ας τους φωνάξουν στου Μαξίμου κι ας τους πουν επιτέλους: ως εδώ! Τι φαινόμενο αδιανόητο είναι να τα λένε δεξιά και αριστερά και μπροστά να σκύβουν το κεφάλι και να λένε «yes sir»; Επιτέλους, πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν: έχουν δεσμευθεί άπειρες φορές ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ε, οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν, όλα αυτά που τώρα στηλιτεύουν, τα περιλαμβάνουν. Και αυτά και πολλά περισσότερα.

220214180344 4976

Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή όλες τις τελευταίες ημέρες, κι αυτό παρά την περιπέτεια υγείας του Πρωθυπουργού, ενώ σήμερα καλούνται να βάλουν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας αλλά και τα σημεία υποχώρησης απέναντι στην καυτή ατζέντα που έχει ανοίξει η τρόικα.

Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου τοποθετείται λίγη ώρα μετά την προγραμματισμένη για τις 15:00 συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους Τόμσεων, Μαζούχ και Μορς και εικάζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα σπεύσει αμέσως μετά στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρεί την αποδραματοποίηση των διαπραγματεύσεων ωστόσο τα περιθώρια που έβαλαν οι ομόλογοί του στον Γ. Στουρνάρα είναι εξαιρετικά στενά και το κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό κυρίως λόγω της επιμονής της τρόικας να πάρει «μερίδιο» από το πλεόνασμα.

Η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση που αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και είναι ενδεικτικό ότι ενώ διεξάγεται αυτή η «συζήτηση» ο κ. Σαμαράς σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να του γνωστοποιήσει ότι ο προϋπολογισμός για την Ελληνική Αστυνομία αυξάνεται κατά 7 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην υπάρξει περικοπή των αποδοχών όσων αστυνομικών εργάζονται τα Σαββατοκύριακα.

Συνομιλητές του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή, όχι μόνο για να «κλειδώσει» η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και προκειμένου να έχει ένα «καθαρό» πολιτικό τοπίο στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Τόσο ο κ. Αντ. Σαμαράς όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές μέτρα που προκαλούν μεγάλο πολιτικό κόστος ή δεν «περνάνε» από τη Βουλή.

2012072701694 146357228

Η "καυτή" ατζέντα

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα αν και δεν ξεκαθαρίζουν πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Στο τραπέζι των δύο βρίσκεται ένα ευρύ φάσμα ανοικτών μετώπων:

- Πρωτογενές πλεόνασμα: Η Αθήνα παραμένει αμετακίνηση στην άποψη ότι ένα σημαντικό ποσό, μέχρι 450 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί για την εισοδηματική ενίσχυση ευπαθών ομάδων. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί σε αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, αναπτυξιακές δράσεις και προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας ενώ τμήμα του θα παραμένει διαθέσιμο προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες δημοσιονομικές αστοχίες

- ΟΟΣΑ - Φάρμακα: Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην άποψη ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε super markets. Η τρόικα, πάλι, επιμένει στο αντίθετο. Περιθώριο υπαναχώρησης για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει, καθώς είναι βέβαιος ο ξεσηκωμός των φαρμακοποιών (ήδη απεργούν Παρασκευή και Δευτέρα). Πιθανά θα υπάρξει συμβιβασμός με περίοδο χάριτος μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να φανεί αν η ελληνική πρόταση θα οδηγήσει σε μείωση τιμών.

- ΟΟΣΑ - Γάλα: Η τρόικα εμμένει στην κατάργηση του όρου «φρέσκο γάλα» και στην επέκταση του χρόνου ζωής στις 7 – 10 ημέρες. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας («γάλα 1-2 ημερών»), θέση όμως που ούτε την τρόικα ικανοποιεί ούτε στις αντιδράσεις του Μαξ. Χαρακόπουλου και βουλευτών απαντά

- Εργασιακά: Εκτός συζήτησης για την ελληνική πλευρά είναι το ζήτημα της κατάργησης των τριετιών, που πάντως επανέρχονται «παραδοσιακά» σε κάθε κύκλο αξιολόγησης. Επίσης, η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επιμένοντας ότι το Συμβούλιο Εργασίας μπορεί να λειτουργήσει. Η τρόικα, προφανώς, δεν «αγοράζει» την ελληνική θέση, ωστόσο πιθανά θα υπάρξει συμβιβασμός για μεταβατική περίοδο μέχρι τα τέλη του έτους.

- Δημόσιο – διαθεσιμότητα: Η εκκρεμότητα για τις 4.000 διαθεσιμότητες παραμενει, όπως και η μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Μιχελάκη ένταση. Η Αθήνα αρνείται, πάντως, να αποδεχθεί τη μνημονιακή υποχρέωση για νέο κύκλο διαθεσιμότητας – απολύσεων στο Δημόσιο από το 2015 (με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους) καθώς άλλωστε εκκρεμούν και 11.500 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

- Δημοσιονομικά: Ως προς τον προϋπολογισμό, τέλος, πληροφορίες του Newsbomb επιμένουν ότι η μάχη συνεχίζονταν μέχρι και αργά χθες καθώς πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα του φόρου υπεραξίας των ακινήτων που διέρρευσε σήμερα στα μέσα, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι αποτελεί και το τελικό σχέδιο....

Διαβάστε επίσης:

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Εκνευρισμένος ο Σαμαράς από τη στάση των δανειστών

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Το «σκοτεινό» σενάριο της τρόικα

Στουρνάρας: Επιστρέφει η Τρόικα-Συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Η τελειωτική κίνηση κ. Γεωργιάδη στη δημόσια υγεία πριν την ευρωβουλή;

Μ. Παπαδόπουλος: «Η τρόικα γωνιακό μαγαζάκι ιδιωτικών συμφερόντων!»