ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Επιστρέφει η Τρόικα-Συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Στουρνάρας: Επιστρέφει η Τρόικα-Συμφωνία μέχρι την Κυριακή

«Οι επικεφαλής της Τρόικας επιστρέφουν από αύριο στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως την Κυριακή», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την Τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

stournaras-

Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των stress tests των ελληνικών τραπεζών την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της Τρόικας παρά με εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα τις επόμενες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά». Ο ίδιος τόνισε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Εν ολίγοις, αναμένεται η κυβέρνηση να υποχωρήσει και στο θέμα των «εργαλείων» (γάλα, λάδι, βιβλία κλπ.), ενώ και την δόση στην καλύτερη των περιπτώσεων θα την πάρουν με τεράστια καθυστέρηση.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών, κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι' αυτό το θέμα. Και σε αυτό το κομμάτι δηλαδή από τους διθυράμβους περί εξόδου στις αγορές, γίνεται μία αναφορά για μικρά ποσά ...που αφήνει σαφώς να εννοηθεί η εναγκαλισμός στην παραμονή της ανάγκης ύπαρξης του υπάρχοντος μηχανισμού δηλαδή της Τρόικας και των Μνημονίων.

011213190822 2566

Με πολύ λίγα λόγια δηλαδή, για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε ένα κακόγουστο χιλιοπαιγμένο «δράμα» δήθεν θάρρους μπροστά στα μάτια των πολιτών της ...για να καταλήξει και πάλι στο «ναι σε όλα»...

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε, ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση αφενός για το χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012. Σε αυτή τη φάση οι Έλληνες πολίτες μπορούν να νιώθουν σίγουροι από τώρα, ότι έρχεται το 3ο Μνημόνιο, το οποίο θα κληθούν να φορτωθούν στις πλάτες τους και τα τρισέγγονά τους...

Διαβάστε επίσης:

TASK FORCE: Πολλοί Έλληνες αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική η κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Θεοχάρης: Όχι σε νέα ρύθμιση οφειλών

Τελεσίγραφο από το Eurogroup: Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο αλλά...

Προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας έδωσε το Eurogroup

Τρόικα: 500 ευρώ και χωρίς δώρο για τους νέους στο Δημόσιο

Το «ύπουλο» σχέδιο της τρόικας για να οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ