ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ακόμα και αν τα «βρούμε» μία και μόνο δόση θα πάρετε

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ακόμα και αν τα «βρούμε» μία και μόνο δόση θα πάρετε

Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν υπάρξει θετική κατάληξη πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ, την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. Σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, μέσα στα πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Ράις, η αξιολόγηση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως στο προσεχές διάστημα, αποτελεί την 5η αξιολόγηση του προγράμματος και δεν έχουν συγχωνευθεί σε αυτή οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις (Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014).

«Βρισκόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση» απάντησε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ταμείο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα εκταμιεύσει μόνο τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τις δόσεις που αντιστοιχούν στην 6η και 7η αξιολόγηση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που επικαλείται η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του προγράμματος αξιολογήσεων, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πάρει δόσεις στις 30 Σεπτεμβρίου, 30 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου (βάσει της 5ης, 6ης και 7ης αξιολόγησης, αντίστοιχα).

1862d86959b55a67d258655c4d5758bb XL

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, «προσγειώνει ανώμαλα» την ελληνική κυβέρνηση που προσδοκούσε σε εκταμίευση και των τριών δόσεων, εξηγώντας ότι θα καταβάλλει μόλις μία - και αυτό, υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι Αθήνα και Τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων - τραβόντας ακόμα περισσότερο το «σχοινί» στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ζητούν νέα μέτρα, πλήρη εφαρμογή των εργαλείων του ΟΟΣΑ, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων και όλα αυτά για ...μόλις 1,72 δισ.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε ξανά για το ποια είναι η θέση του ΔΝΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και επανέλαβε ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Επίσης, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά, ούτε και για τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Finanacial Times.

rais-tzeri-dnt-660 0

Τέλος, δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «διαφωνία» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας για το πώς θα διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 28 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Le Monde: Η Ελλάδα πρώτη μπήκε σε Μνημόνιο, τελευταία θα βγει

Σόιμπλε: Μην ανησυχείτε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το ζόρι

Αμερικανός Οικονομολόγος:H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Σ. Κεδίκογλου: Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά...

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα