ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροντόπουλος: Οι Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού

Γεροντόπουλος: Οι Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού

«Οι Έλληνες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και δικαιούνται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, που αναγνωρίζονται για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (CCEE) που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα την «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».

Ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια σειρά μέτρων, με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά και την παράλληλη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων και του τρόπου ζωής τους. Ήδη, όπως εξήγησε, από το 2002, ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης έχει τεθεί σε εφαρμογή, με ιδιαίτερη έμφαση στη στεγαστική αποκατάσταση και την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόλησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ειδικότερα ένα πρόγραμμα στεγαστικών δανείων ξεκίνησε κατά την ίδια περίοδο, το οποίο πρόσφερε στους Ρομά ένα ισχυρό κίνητρο να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα μέτρα, σημείωσε ο κ. Γεροντόπουλος, έχουν ληφθεί από το κράτος για να διευκολυνθεί η καταγραφή των Ρομά από τις τοπικές αρχές, η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ ένα νέο εθνικό σχέδιο ένταξης των Ρομά έχει εκπονηθεί και έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2012-2020.

Διαβάστε επίσης:

Γεροντόπουλος: Απόλυτη υπευθυνότητα στο θέμα της μειονότητας