ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται...

Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται...

Κρίσιμο σημείο οι διαβουλεύσεις με τον Βενιζέλο και τους βουλευτές που απαιτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να υπουργοποιηθούν - Ισχυρό το ενδεχόμενο να γίνει πολύ σύντομα.

Οι καραβάνες της πολιτικής λένε πολύ σοφά ότι οι «ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» και οι λόγοι είναι προφανείς. Οι ανασχηματισμοί γίνονται αιφνιδιαστικά για λόγους επικοινωνιακούς και για λόγους επίδειξης δύναμης. Κάτι σαν τον «ξαφνικό θάνατο». Επίσης πολύ περισσότερο, οι ανασχηματισμοί δεν αναβάλλονται όπως τις τελευταίες ώρες διαρρέει το Μαξίμου, ότι δηλαδή αν είναι να γίνει ανασχηματισμός θα γίνει μετά τις 15 Ιουνίου.

Οι πάντες στην πολιτική πιάτσα γνωρίζουν ότι αυτές οι... αναβολές αγγίζουν τα όρια της πολιτικής αστειότητας.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω της εμπλοκής που υπάρχει με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τις απαιτήσεις του τελευταίου για υπουργοποίηση συγκεκριμένων Πασοκογενών στελεχών όπως εγκαίρως σας ενημερώσαμε με σχετικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο : «Ξαφνική κρίση στον ανασχηματισμό-παρωδία! - Δεν τα βρίσκουν Σαμαρας - Βενιζέλος» ο ανασχηματισμός έχει παγώσει.

Οι λόγοι που ο Σαμαράς φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αρχικές του σκέψεις για ανασχηματισμό εκτός από τις απαιτήσεις Βενιζέλου είναι οι ακόλουθοι:

1. Ο Σαμαράς δεν θέλει να φανεί ότι σέρνεται πίσω από τις αντιπολιτευτικές στρατηγικές και τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να δείχνει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού στην σκακιέρα.
2. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αυτή η σκέψη φαίνεται να μπαίνει στο συρτάρι. Αν και η σκέψη ήταν του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς το ξανασκέφτηκε καθώς:
-Πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σε αυτή τη Βουλή εκτός κι αν κατατεθεί σχετική πρόταση που να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 200 βουλευτών.
-Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να γίνει αναλογικότερο, όπερ σημαίνει πολυκομματική Βουλή και αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται πως είτε τα δυο μεγάλα κόμματα θα συνεργαστούν μεταξύ τους (κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), είτε το πρώτο κόμμα θα πάει σε συγκυβέρνηση με όλα τα μικρά κόμματα, είτε θα αφήσουν τη διερευνητική εντολή να πάει στο τρίτο κόμμα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Χρυσή Αυγή. Όλα δηλαδή συγκλίνουν πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι πολιτική αυτοκτονία και για το ΠΑΣΟΚ και για την ΝΔ.

Αυτά τα ζητήματα προφανώς θα τεθούν επί τάπητος στην συζήτηση των δύο ανδρών σήμερα το απόγευμα. Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο είναι ότι οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να βάλει τον Βενιζέλο στη θέση του και να δώσει τέλος στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για είσοδο στην κυβέρνηση ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με την κατρακύλα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Έτσι λοιπόν παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο άνδρες στο τέλος θα συμφωνήσουν και η κυβερνητική σταθερότητα θα βγει νικήτρια για άλλη μια φορά...

Υπονομή μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης;

Ξαφνική κρίση στον ανασχηματισμό-παρωδία! - Δεν τα βρίσκουν Σαμαρας - Βενιζέλος

Ανασχηματισμός Αποκατάστασης Αποτυχημένων - Τα 3 άλφα του Μαξίμου

Γιατί πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας