ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η... παροχολογία

Ξεκίνησε η... παροχολογία

Σε τρία μέτωπα αναμένεται να εστιάσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με το Μαξίμου - μετά και τον ανασχηματισμό - να κάνει... προεκλογικούς υπολογισμούς!

Βλέποντας τι έρχεται τους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός ξεκινά διαρροές για παροχές σε μια... επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, ελπίζοντας οτι ο λαός δεν θα παραμείνει με την πλάτη γυρισμένη.

Πρώτοι στο Newsbomb σας είχαμε ενημερώσει ότι η κυβέρνηση θα μπει στη λογική της παροχολογίας μέχρι το Σεπτέμβρη, προκειμένου να μαζέψει στο «μαντρί» τους δυσαρεστημένους και τους ανεξάρτητους.

Φυσικά όλα σε αυτή τη ζωή είναι: ό,τι δίνεις, παίρνεις! Τι εννοούμε με αυτό; Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να προτείνει στην τρόικα σταδιακή μείωση της φορολογίας. Είναι το μόνο κοινωνικό μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε προς "άγραν" βουλευτών είτε προς συσπείρωση των ψηφοφόρων! Αν και το Βερολίνο δεν θέλει να ακούει και για παροχές, είναι ενδεικτικό οτι ο Σαμαρας στο 20λεπτο τετ-α-τετ με τον Σόιμπλε στην Πορτογαλία το βράδυ της περασμένης Τρίτης, μίλησε μαζί του για το χρέος πιέζοντας τον οι αποφάσεις να μην πάνε για το 2015, ενώ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας στην ΕΕ.

Ο Σαμαράς ομως, φαίνεται να βρίσκει στήριξη στο ΔΝΤ, το οποίο βλέπει οτι λεφτά δεν υπάρχουν στον κόσμο και συζητά κάποια μείωση φόρων. Το ίδιο ομως, ταυτόχρονα, θέλει να παίξει και το ρόλο του "συμπονετικού", αφού διέλυσε με τα λάθη και τις πιέσεις του την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της. Μην νομίζετε ομως, οτι θα σταματήσουν οι πιέσεις του ΔΝΤ για κατασχέσεις!

Διαρροές από... το Κολωνάκι!

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών είχε χθες το μεσημέρι μίνι άτυπη ενημέρωση στους οικονομικούς συντάκτες σε... καφέ!

Εκεί διέρρευσε το κυβερνητικό σχέδιο μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου, που συμπίπτει χρονικά με τις συζητήσεις για το χρέος, την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου και τον προϋπολογισμό του 2015.

Το ανώτατο στέλεχος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα κυλήσουν σε τρία στάδια και θα αφορούν: πρώτα έσοδα, μετά χρέος και τέλος μείωση φόρων.

Τα τρία στάδια

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο Newsbomb, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές ότι χρειάζονται διορία μέχρι το Σεπτέμβριο για να της αποδείξει ότι μπορεί να μαζέψει έσοδα και ότι η τρόικα πρέπει να σταματήσει να μας πιέζει για νέα μέτρα.

Το πρώτο στάδιο λοιπόν, θα έχει να κάνει με τους τρόπους που θα βάλουν λεφτά στα κρατικά ταμεία, όπως για παράδειγμα η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή των φόρων. Αν και η τρόικα ειχε αρνηθεί στο παρελθόν αύξηση των δόσεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την πείσει ότι με 1 δις νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κάθε μήνα, δεν γίνεται δουλειά! Όπως επίσης, και ότι ο ειδικός φορά κατανάλωσης στο πετρέλαιο έχει αποτύχει παταγωδώς σαν μέτρο, αφού πλέον ρίχνει έξω τον προϋπολογισμό!

Όλα αυτά φυσικά, θα συζητηθούν στην επόμενη επίσκεψη της τρόικα στις αρχές του φθινοπώρου. Το Μαξίμου θέλει να έχει αποσπάσει τη δέσμευση της τρόικα, ώστε στη ΔΕΘ να μας θυμίσει παλιές ένδοξες στιγμές με υποσχέσεις για παροχές!

Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με το χρέος. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, όταν θα λάβει και επίσημα "σάρκα" το νεο ευρωκοινοβούλιο. Η κυβέρνηση θέλει το θέμα του χρέους να έχει κλείσει το πολύ μέχρι το τέλος φθινοπώρου και να μην παει σε καμία περίπτωση για μέσα στο 2015.

Ο λόγος προφανής: κινείται με ορίζοντα εκλογών και ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Αν η συζήτηση έχει τελειώσει νωρίτερα, ίσως και μέσα στο φθινόπωρο, τότε θα μπορεί να έχει στα χέρια της και το θέμα του αιφνιδιασμού! Βασική προϋπόθεση ειναι να έχει πείσει τους βουλευτές και κυρίως τους ανεξάρτητους, ότι το "καράβι γυρίζει".

Αυτό θα μπορούσε να το πετύχει αν η τρόικα δώσει το "πράσινο" φως για μείωση των φόρων. Ήδη, η κυβέρνηση διαρρέει για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση έως και 50% στην έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μείωση φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από τα κλιμάκια άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο!

Πρακτικά, τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν έχουν σημασία στη μεγάλη μάζα των πολιτών. Η έκτακτη εισφορά κανονικά θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι... έκτακτη! Με αλλαγή ονομασίας ομως, θα μπορεί να γίνει μόνιμη, με μικρότερους συντελεστές. Άρα, μείωση φόρου σε ένα φόρο που έπρεπε να μην υπάρχει! Επίσης, η μείωση του φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους που βρίσκονται αρχικά στον υψηλό συντελεστή της φορολογίας. Αλήθεια πόσοι είναι αυτοί που φορολογούνται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ;

Παροχολογίας το ανάγνωσμα!

Το Μαξίμου επιδίδεται ήδη σε διαρροές ότι οι παροχές προς τους πολίτες δεν είναι μακρυά. Στόχος ειναι φυσικά, να κάμψει τις αντιδράσεις βουλευτών και Υπουργών που έχουν ξεκινήσει τα "αντάρτικα" μόλις λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό.

Δεύτερος στόχος ειναι να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία με ανεξάρτητους ή και πρόθυμους βουλευτές που δεν ανήκουν σήμερα στις τάξεις της κυβέρνησης.

Μόνο έτσι, θα μπορέσει να ψηφιστεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας χωρίς εκλογές, ή να υπάρξει άνοιγμα της ΝΔ προς τα δεξιά, αφού ο ανασχηματισμός για πολλούς, με βάση και τα πρόσωπα που επελέγησαν είχαν ακριβώς αυτό τον στόχο.

Διαβάστε επίσης:

Άρχισε η «παροχολογία»: «Θα μειώσουμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης»

Με το χειρόφρενο στο χέρι οδηγοί ταξί-Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

«Ένας είναι ο πρωθυπουργός», διαμηνύει ο Σαμαράς…