ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέφτεται να μην πάει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς...

Σκέφτεται να μην πάει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς...

Στόχος του Μαξίμου, να φτάσουν στην προεδρική εκλογή με άλλο κλίμα... - Σκέφτεται να μην πάει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, τη στιγμή που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί. Προτεραιότητα των συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό σε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων, προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία και να αντιστραφεί έστω και μερικώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικός φόρος πετρελαίου, Τέλη κυκλοφορίας, περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια κ.α. αναμένεται να είναι μερικά από τα μέτρα που επιθυμεί να πάρει η κυβέρνηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάνε κατ' ευχή. Το συνολικό αυτό πακέτο, προσδιορίζεται να ανακοινωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με ερωτηματικό ακόμα αν ο Πρωθυπουργός επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί να συνεχιστεί το "πανηγύρι εξαγγελιών" από τη συμπρωτεύουσα και δεν αποκλείεται να μην πάει καθόλου ή να υποκύψει στις πιέσεις των βορειοελλαδιτών, δίνοντας το παρόν στη Θεσσαλονίκη έστω για λίγες ώρες, όπως έκανε πέρσι.

Στην ατζέντα όμως πέρα των φοροελαφρύνσεων, υπάρχουν δύο ακόμα σημεία. Η προετοιμασία των τελικών διαπραγματεύσεων για το χρέος, όπου η ελληνική κυβέρνηση συναντά θετικό κλίμα από τις κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών, προκειμένου μέχρι το Δεκέμβριο να υπάρξει οριστική λύση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάτι που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος ουσιαστικά βιώσιμο. Το δεύτερο πεδίο στο οποίο ήδη γίνονται προπαρασκευαστικές κινήσεις είναι αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί στην παρούσα φάση προκειμένου να ανακτήσει η κοινωνία την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα. Χρειάζονται αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν οι περιπτώσεις διαφθοράς, να ενισχυθεί το κύρος της Βουλής (Βλ. νόμος περί ευθύνης Υπουργών) και να αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Αν ο σχεδιασμός πάει όπως τον υπολογίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν υπάρξουν δραματικά απρόοπτα, μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουν ξεδιπλωθεί όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την Προεδρική εκλογή. Έχοντας ως όπλα αυτά τα τρία μέτωπα, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα έχουν ισχυροποιήσει την εικόνα πως κάτι αλλάζει στη χώρα, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει συνεργασίες με ανεξάρτητους Βουλευτές κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. "Αν η εξίσωση αυτή δείξει ότι μπορεί να βγει, ο Σαμαράς θα ρίξει το Γενάρη στο τραπέζι ένα όνομα που θα προκαλέσει αίσθηση και θα κυβερνήσει άνετα μέχρι το 2016", επισημαίνει στο newsbomb.gr σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας, δείχνοντας πως στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν πραγματικά ότι είναι αυτή τη στιγμή να αναχαιτίσουν την πίεση που ασκεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.