ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς καλεί το υπουργικό λόγω Ρωσίας, ΕΝΦΙΑ και ένστολων

Ο Σαμαράς καλεί το υπουργικό λόγω Ρωσίας, ΕΝΦΙΑ και ένστολων

Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τους δυσβάσταχτους φόρους ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως λύσεις και «χτυπά καμπανάκι» στους υπουργούς

Σε κατάσταση… πανικού βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση που βλέπει τον φετινό Αύγουστο να είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους.

Συνήθως τέτοια εποχή η θερινή ραστώνη είχε κατακλίσει υπουργικά τα υπουργικά γραφεία και οι περισσότεροι υπουργοί είχαν πάρει ολιγοήμερες άδειες ξεκούρασης.

Φέτος όμως ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν ξεκούραση και πως αυτό που προέχει είναι η δουλειά.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο (είναι σε εξέλιξη από τις 18:00) προκειμένου να δώσει εντολές προς τους υπουργούς. Κύριο μέλημα είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για την «τελική μάχη» της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι το Σεπτέμβριο.

Επισήμως η ατζέντα του υπουργικού αφορά σε θέματα δικαιοσύνης, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την αλλαγή στάσης της Ρωσίας και τις κυρώσεις που επέβαλλε και δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα από τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού. Ο ίδιος θα δώσει κατευθύνσεις για τους επόμενους χειρισμούς, καθώς είναι βέβαιο πως το συγκεκριμένο θέμα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Πονοκέφαλος ο ΕΝΦΙΑ

Ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από βουλευτές ακόμα και της συμπολίτευσης και μετά τα κραυγαλέα λάθη στα εκκαθαριστικά ο Α. Σαμαράς θα «ανοίξει» το θέμα και στο υπουργικό συμβούλιο ζητώντας από τους υπουργούς υπευθυνότητα και ελαχιστοποίηση των λαθών.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο ένας κοιτάζει τον άλλον και άπαντες προς την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα για το τι πήγε λάθος στους υπολογισμούς του φόρου με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του κ. Σαμαρά για να διορθωθούν κραυγαλέες αδικίες.

Μέσα σε όλα αυτά ο κ. Σαμαράς έχει να διαχειριστεί και την επικοινωνιακή κατά τα άλλα γκρίνια του ΠΑΣΟΚ που ζητά να μεταφερθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσει σε μια συνολική τοποθέτηση-απάντηση στα όσα χρέωσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής στρώνοντας έτσι το «χαλί» για τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει προς τα τέλη Αυγούστου, με αιχμή τις συζητήσεις με την τρόικα εκτός Ελλάδος και την προσπάθεια του να βρει την αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αγκάθι» το θέμα των ενστόλων

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των ενστόλων, την ώρα που μερίδα αυτών τα «βρίσκει» με την Κουμουνδούρου και τον Αλ. Τσίπρα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και προβληματισμό το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον κλάδο των ενστόλων και προσπαθούν να πείσουν τους εκπροσώπους τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απώλειες στα ταμεία τους χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να πείσουν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μόλις ανακοινωθεί και η συνολική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των ενστόλων κάτι που αναμένεται να γίνει λίγο πριν από την παρουσία του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον Σαμαρά δίδεται το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να περάσει η αίσθηση περί προνομιακής μεταχείρισης ενός συγκεκριμένου κλάδου εργαζομένων την ώρα που όλος ο ιδιωτικός τομέας έχει «ματώσει» από την εφαρμογή των μνημονίων.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνοι ή χρήσιμοι ηλίθιοι;

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις