ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άναψαν» τα αίματα στο ΠΑΣΟΚ – Νέες κόντρες!

«Άναψαν» τα αίματα στο ΠΑΣΟΚ – Νέες κόντρες!

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις σκληρές κουβέντες που ειπώθηκαν στη σύσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή και όχι μόνο τα «τσεκούρια του πολέμου» δε θάφτηκαν, αλλά βγήκαν νέα!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε επιτακτικά έκτακτο αναγεννητικό συνέδριο στην παράταξη, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως επιβεβλημένο, όπως και μια νέα προγραμματική συμφωνία.

«Δεν είμαστε ουρά κανενός, τσόντα, παρακολούθημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας συνάντησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει την ηγεσία του κόμματος για έλλειψη δημοκρατικότητας, προσθέτοντας ότι «πρώτη φορά δεν υπάρχουν όργανα την παράταξη».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, παρέπεμψε σε αναφορά του κ. Βενιζέλου περί «ανοησιών» που ακούγονται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να υποστηρίξει ότι «οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν 180» και ότι «κάποιος από το δικό μας χώρο δήλωσε ότι έχει 190 βουλευτές».

Διερωτήθηκε δε ποιος ανοίγει αυτά τα θέματα και πρόσθεσε ότι από τότε που έγινε ανασχηματισμός δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, αλλά και πώς θα φανεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει. Όμως ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ μέσα δεν πιάνει τόπο, αν δεν λύσουμε το θέμα της δίκαιης φορολογίας, του δίκαιου κράτους», υποστήριξε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο «νέο κατήφορο» που είπε ότι παρατηρεί στα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ «που μας εμφανίζουν σαν Ελιά», διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;».

«'Άκουσα έναν σύντροφο να λέει ότι ‘υπάρχουν πολλές ηγετικές υποψηφιότητες', αυτά είναι ανοησίες πολιτική κάνουμε», είπε, αναφερόμενος, όπως αποδείχθηκε αργότερα, στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος και του απάντησε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική και για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «πού είναι η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;», για να προσθέσει ότι είναι η πρώτη φορά που δεν συγκαλούνται όργανα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι συμφωνεί με τη Δημοκρατική Παράταξη όπως αυτή επιχειρείται σήμερα να διαμορφωθεί, ωστόσο τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή ενός έκτακτου ανοικτού αναγεννητικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος και με μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα μεγάλα θέματα της χώρας. «Δεν είμαστε ουρά κανενός, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημα», τόνισε.

Για απαντήσεις περί της λειτουργίας του κόμματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι θα πρέπει όποιος θέλει να ρωτήσει το Γραμματέα της ΚΠΕ, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η Προοδευτική Παράταξη με νέες νοοτροπίες, εξάροντας την προσπάθεια της Ελιάς στις Ευρωεκλογές και όσων συμμετείχαν σε αυτή. «Όσοι δεν εμφανίστηκαν τότε δημόσια να στηρίξουν, πρέπει να σιωπήσουν», είπε. Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα, μίλησε για λογική «Χάρι Πότερ».

Έντονη κριτική στον κ. Τσίπρα άσκησε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας λέγοντας ότι δεν άκουσε καμία αναφορά ως προς το ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα έχει η χώρα, την προσέλκυση επενδύσεων, τις απαιτούμενες αλλαγές, «μόνο τάξε, τάξε, τάξε». «Δεν έχει όραμα, στρατηγική, πρόθεση και θέληση να αλλάξει τα πράγματα και να τα πάει μπροστά», πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι καθήκον όλων πρέπει να είναι «να σπρώχνουμε μπροστά την παράταξη όλοι μαζί» και όχι «να αμφισβητούμε και να δηλητηριάζουμε το κλίμα».

Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι η φράση του που επικαλέστηκε ο υπουργός ήταν πως παράγονται περισσότεροι ηγέτες από ό,τι υπάρχει δυνατότητα να καταναλωθούν. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ο τελευταίος που πιστεύει ότι η ανανέωση είναι ηλικιακό ζήτημα.

«Πάμε όλοι μαζί», τόνισε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος άφησε αιχμές προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, καταλογίζοντας του ότι αφενός είχε πει ότι δε διάβασε το μνημόνιο και, αφετέρου πως ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε. «Όλοι έχουμε κάνει λάθη», συνέχισε, για να προσθέσει ότι όμως τώρα όλοι είμαστε απαραίτητοι και αναγκαίοι.

Από τη θέση του στην αίθουσα, μετά την τοποθέτηση του κ. Γρηγοράκου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να παρέμβει γιατί, όπως ανέφερε, βλέπει «δικηγόρους του προέδρου». Ορισμένοι συμμετέχοντες, δυσαρεστημένοι με αυτόν το χαρακτηρισμό, του απαντούσαν ότι «δεν είμαστε δικηγόροι», μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος του απευθύνθηκε ρωτώντας τον ποιος του δίνει το δικαίωμα να υποτιμά τον κόσμο που ήρθε και από μακριά, όπως ο ίδιος, για τη σημερινή συνάντηση.

«Δεν έκανα 700 χιλιόμετρα για να μου πεις ΕΣΥ πώς θα φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη», υποστήριξε σε έντονο ύφος.

«Ο φίλος μου ο Λεωνίδας μου έκανε προσωπική αναφορά», απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι δεν έθιξε κανέναν προσωπικά, ενώ δεν ανήκει στο κόμμα κανενός προέδρου, αλλά ότι είναι και θα παραμείνει ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια «αντιδημοκρατική» παράταξη.

Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι εγκλωβισμένο σε μια παρελθοντολογία, συζητώντας για αυτά που είχαμε να χωρίσουμε και ελάχιστα για αυτά που αφορούν την κοινωνία και τη νέα γενιά. «Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση το πρώτο που πρέπει να βάλουμε μπροστά ως σκέψη είναι ότι από το συνέδριο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα σέβεται πρώτα απ όλα τον εαυτό του», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, τέλος, συνέδριο ΠΑΣΟΚ που θα προτείνει εν συνεχεία τη Δημοκρατική Παράταξη, πρότεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Διαβάστε ακόμα:

«Σφαγή» στο ΠΑΣΟΚ: Νέα «καρφιά» Χρυσοχοΐδη για Βενιζέλο