ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα θα γίνουν και… «πατριώτες» Σαμαράς και Βενιζέλος!

Τώρα θα γίνουν και… «πατριώτες» Σαμαράς και Βενιζέλος!

Η… επέλαση του Τσίπρα προκάλεσε τον πανικό στο Μαξίμου και ξαφνικά η κυβέρνηση βρίσκει τρόπους για ενίσχυση των άπορων και κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Άρχισαν τα… προεκλογικά τυράκια από την κυβέρνηση. Αφού δεν μπορούν να πείσουν τον ελληνικό λαό για… καλύτερες μέρες, ξεκινούν τις μικροπαροχές οι οποίες όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ελλήνων.

Τα φιλόδοξα προγράμματα επενδύσεων που υποσχόταν ο πρωθυπουργός και οι ορδές επενδυτών που θα «έσκαβαν» την Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη – κατά δήλωσή του – έχουν πάει περίπατο.

Η κυβέρνηση λοιπόν μπαίνει από μόνη της σε ένα παιχνίδι πρόσκαιρης παροχολογίας προσπαθώντας να ανατρέψει το πρόγραμμα και το σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Ξαφνικά μάλιστα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς και οι υπουργοί τους έγιναν υπερ-πατριώτες. Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δηλώνουν ότι θα χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, ότι θα στριμώξουν τους δανειστές και διάφορα άλλα πολιτικά ανέκδοτα.

Προσέξτε λοιπόν τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες:

1ον. Θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έστω και πιλοτικά σε πρώτη φάση. Πλην όμως κόβει και καταργεί όλα τα άλλα επιδόματα.

2ον. Θα δώσουν δώρο ένα laptop και τσάμπα ίντερνετ για ένα χρόνο στους δικαιούχους του επιδόματος αλληλεγγύης. Επί της ουσίας δηλαδή μπορεί να μην έχετε να φάτε, αλλά ίντερνετ θα έχετε.

3ον. Θα ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα επιδότησης στέγης. Aπό την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα επιδότησης στέγης το οποίο αφορά 1.200 αστέγους και ο συνολικός προϋπολογισμός του θα είναι 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Η επιδότηση θα αφορά είτε «ενοίκιο» σε ανάδοχη οικογένεια (δηλαδή μια οικογένεια θα αναλαμβάνει να φιλοξενήσει έναν άστεγο) είτε επιδότηση επιδιόρθωσης πατρικής κατοικίας. Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, στο Mega, οι μισοί από όσους θα ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα θα ενταχθούν παράλληλα σε πρόγραμμα επανένταξης στην αγορά εργασίας. Κατά πολλούς πρόκειται απλά για μια πρόβα τζενεράλε για όσους χάσουν τα σπίτια τους όταν εφαρμοστεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

4ον. Διαρρέουν σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης ότι θα βάλουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα κόκκινα δάνεια, πράγμα που δεν στέκει ούτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

5ον. Με πυρετώδεις διαδικασίες προσπαθούν να εκταμιεύσουν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 κονδύλια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας: 180 εκατ. για νέους ανέργους, 125 εκατ. για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, 112 εκατ. για ανέργους ηλικιών 30-66 και 200 εκατ. για κοινωφελή εργασία. Τέλος, από τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί βάσει του σχεδιασμού μας, 365 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, που αφορούν αποκλειστικά την πλήρη κάλυψη θέσεων παιδιών στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς.

6ον. Βάζουν μπροστά το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2014-2020» το οποίο θα περιλαμβάνει δωρεάν διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης και θα απευθύνεται σε 165.000 άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω προσπαθούν να καλύψουν θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ μικρής διάρκειας και πενιχρών απολαβών.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όλα αυτά δεν προδίδουν κάποιο Εθνικό Σχέδιο ανάταξης της χώρας αλλά δουλειές του «ποδαριού» και λύσεις-μπαλώματα που δεν έχουν καμία τύχη. Η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το τέλμα με προγράμματα επισιτισμού ούτε με εξάμηνα του ΟΑΕΔ. Αυτά είναι παιδαριώδεις κινήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με ανάπτυξη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως βιώνουμε μια καθαρά προεκλογική περίοδο. Όλα αυτό δείχνουν και για άλλη μια φορά το παλαιάς κοπής πολιτικό status quo βάζει τον λαό στη λογική «πάμε να αρπάξουμε σήμερα ότι μπορούμε από επιδόματα και παροχές και μετά… έχει ο Θεός».

Διαβάστε επίσης:

«Παιχνίδια» Βενιζέλου με τον εκλογικό νόμο

Στις καλένδες η αποζημίωση της Siemens

Σαμαράς: Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία τους