ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης... οι εκλογές

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης... οι εκλογές

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν τελικά 155 βουλευτές, στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ 131 είπαν «όχι». «Παρών» δήλωσαν δύο ανεξάρτητοι βουλευτές ο Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου.

Απόντες -οι οποίοι ανήλθαν συνολικά σε 12 βουλευτές- ήταν οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές, ο κ. Γιώργος Σταθάκης και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι όμως με επιστολή τους (σ.σ. δεν προσμετράται ως επιστολική ψήφος) δήλωσαν ότι θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση. Απών ήταν επίσης και ο πρώην βουλευτής της ΧΑ, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος καθώς και ο Γιώργος Νταβρής ο οποίος επέλεξε να απέχει.

Η στάση των ανεξάρτητων

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, «Όχι» ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης

Απών ήταν και ο προφυλακισμένος βουλευτής, Στάθης Μπούκουρας.

«Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε δεν θα διαψευστούν οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν απολύτως», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποχωρώντας από τη Βουλή «εκλογές το 2016».

Αλέξης Τσίπρας: «Για το αποτέλεσμα; Άνθρακες ο θησαυρός»

«Για το επίπεδο της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο Πρωθυπουργός δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Για το αποτέλεσμα; Άνθρακες ο θησαυρός. Για τη σημερινή διαδικασία έχω να πω ότι έδειξε την αδυναμία της κυβέρνησης να διευρύνει τη δύναμή της. Ο χρόνος της τελειώνει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον», ήταν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή.

Η ομιλία Σαμαρά

«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε σήμερα με τους ανθρώπους που ενσυνειδήτως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του.

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή, βγαίνουμε από την κρίση και δεν θα αφήσουμε τίποτα να το εμποδίσει αυτό είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνοντας λόγο για φοροελαφρύνσεις αναφερόμενος σε «κόκκινα» δάνεια, δόσεις στα ταμεία, επιστροφές στους ενστόλους.

Απάντησε σε όσα είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξςη Τσίπρας λέγοντας πως «όποιος τον άκουσε γνωρίζει πια την ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του. Συνέβη το πρωτοφανές: βάφτισε πως είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος Βουλευτής δεν είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και θεώρησε εξωνυμένους, αργυρώνητους τους Βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Παρεΐτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορούν να κάνουν, αλλά την ελληνική Βουλή δεν μπορείτε να την τρομοκρατείτε», τόνισε.

«Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από δημοσκοπήσεις, αλλά από τις εκλογές και εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύει εσάς, αλλά όποτε λέει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείτε την ψήφο του λαού. Είναι αντιδημοκρατικό και αλαζονικό», υπογράμμισε αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις. Υπενθύμισε ότι «κάποιες δημοσκοπήσεις το 2012 μας έδιναν πίσω από εσάς 6 μονάδες και σας περάσαμε. Βιάζεστε να γίνουν εκλογές γιατί έρχονται τα καλά και θα δικαιωθεί πλήρως η πολιτική μας και θα κερδίσουμε εμείς».

Υπερασπίσθηκε ακόμη τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη από το εμπάργκο» του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ασκείτε ιδεολογική τρομοκρατία».

«Εχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνετε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για κυβέρνηση μην το σκέφτεστε».

«Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας το έλλειμμα μηδενίζεται, έπειτα από έξι χρόνια η ανάκαμψη, η ανεργία είναι σε ύφεση και σταδιακά θα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο. Η αντιπολίτευση προβλέπει τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το αίσθημα σταθερότητας και με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική. Ήδη το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά και σύντομα και ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο γιατί έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.
Φοροελαφρύνσεις

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας ότι ήδη προβλέπεται μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αλλά και επιστροφές στους ενστόλους.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία είπε ότι οι δόσεις θα αυξηθούν σε 72 έως 100 και μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για όσους ήδη έχουν κάνει ρύθμιση, αυτοί, όπως είπε, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση, ενώ θα είναι πιο εύκολο για όσους μπαίνουν. Διευκρίνισε όμως πως θα υπάρχει αυστηρότητα για όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός δόσεων με εξωδικαστικές ρυθμίσεις και σημαντική μείωση του αρχικού ποσού γι΄αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι στους επιτήδειους που όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα.
Μάλιστα είπε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη θα καταργηθεί.

«Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστούμε άλλο μνημόνιο», είπε με έμφαση, ενώ χαρακτήρισε «αληθινό κόλαφο» τις δηλώσεις Λαγκάρντ για προληπτική χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Δεν μιλά για νέο μνημόνιο, αλλά για μία γραμμή χρηματοδότησης για να είναι προστατευμένη η χώρα. Αλλά προφανώς δεν μιλάμε για μνημόνιο, μιλάμε για μετά το μνημόνιο» υπογράμμισε και επανέλαβε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «η εποχή των μνημονίων τελειώνει. Κάποιοι προσπαθούν να το ματαιώσουν. Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Δεν ξέρω τι θα γίνει. Κάποια συνιστώσα σας κάτι θα βρει να καταγγέλλει».

Α. Τσίπρας:«Σε αμφισβητούν ακόμα και στο κόμμα σου!»

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε στον πρωθυπουργό ότι τον αμφισβητούν στο εσωτερικό του κόμματός του με αποτέλεσμα να έχει απολέσει το κύρος του στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως ακόμη δεν κατάλαβε «γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης». Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε: « Ο λόγος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η απελπισία της μπροστά στα τεράστια συσσωρευμένα αδιέξοδα και στην λαϊκή δυσαρέσκεια».

Όπως υπογράμμισε «Η πρόταση κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στη θέση τους οι κυβερνήτες» και συνέχισε: «Καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε 3 μέρες αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα σας γυρίσει μπούμερανγκ».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού σας κάνατε αλλά ο λαός δεν καταπίνει την κινδυνολογία που εξαπολύεται από το καφενείο της βουλής. Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ δίχως να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα. Ο λαός έχει πάρει χαμπάρι και γνωρίζει ότι χρειάζεται άλλη πολιτική από άλλη κυβέρνηση».

«Εμείς είχαμε μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο με αρχή, μέση και τέλος. Έκαναν ότι μπορούσαν να μην το ακούσει ο κόσμος. Παρακάλεσαν να μην μεταδοθεί η ομιλία μου. Τελικά το πρόγραμμα στη ΔΕΘ όχι μόνο το άκουσε, αλλά το αγκάλιασε ο κόσμος» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε: «Πως θα μας βγάλετε από τα μνημόνια όταν μέχρι χθες λέγατε ότι πρέπει να τα εφεύρουμε;» «Τα μνημόνια είναι πάνω από 460 εφαρμοστικοί νόμοι και 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Τα μνημόνια διέλυσαν τους ψηφοφόρους σας και έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια είναι τα νέα προαπαιτούμενα το lock out, το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα μεγάλων συμφερόντων που τη θέλουν φτηνό οικόπεδο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Ο προϋπολογισμός μετατρέπει το μνημόνιο από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για το χρέος ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση:

«Δεν υπάρχουν μέρη σε διαφωνία. Μέρκελ και Σαμαράς συμφωνούν σε όλα σε πλήρη αρμονία. Συμφωνούν και οι δυο ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Τι ακριβώς θα διαπραγματευτείτε κύριε Σαμαρά; Εμείς πιστεύουμε τίποτα».

Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά του είπε: «Εσείς πιστεύετε ότι το χρέος είναι ελληνικό πρόβλημα κι όχι ευρωπαϊκό. Αντιθέτως εμείς ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

Ψήφος εμπιστοσύνης με βολές κατά ριπάς

Αντώνης Σαμαράς: «Εκλογές το 2016» (vid)

Αλέξης Τσίπρας: «Για το αποτέλεσμα; Άνθρακες ο θησαυρός» (vid)]

Τσίπρας σε Σαμαρά: «Σε αμφισβητούν ακόμα και στο κόμμα σου!»

Δένδιας: Αναμάσηση μαρξιζουσών κοινοτυπιών η ομιλία Τσίπρα

Κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή

Καμμένος: Να απαντήσει ο Σαμαράς αν καλύπτει τον Βορίδη

Βουλή: Επίθεση σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ από την Αλ. Παπαρήγα

Βρούτσης: Δραματικές οι επιπτώσεις αν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα

Τσίπρας: 3 μέρες κάνατε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

Για λάσπη και τακτική παραπληροφόρησης κατηγόρησε η Βούλτεψη τον ΣΥΡΙΖΑ

Βενιζέλος: Φαύλο και δημαγωγικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο χαστούκι για την κυβέρνηση - Mπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%

Στη Βουλή ο Θεοδωράκης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Κικίλιας: Αναρωτιέμαι πόσες εκπτώσεις ακόμη θα κάνει ο κ. Τσίπρας

Bloomberg: Η ψήφος εμπιστοσύνης προσφέρει ανάσα στους επενδυτές

Βρούτσης: Αν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές