Κωνσταντινόπουλος: Στο 30% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κωνσταντινόπουλος: Στο 30% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μόνο στο 30% ανέρχεται η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Στο τελευταίο πρόγραμμα για μικρομεσαίους έχουν εγκριθεί 14 χιλιάδες αιτήσεις φυσικών προσώπων – επαγγελματιών - επιχειρήσεων, που μπορούν να κάνουν την επένδυσή τους και ενώ έχουν πάρει την έγκριση, δεν πάνε να την κάνουν...» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στους λόγους, τόνισε πως είναι «το θέμα της σταθερότητας, τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις που είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας».

Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας κατά τον κ. Κωνσταντινόπουλο είναι θέματα που σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία «είτε αφορούν τις τράπεζες είτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εμείς ως κράτος που δίνουμε».

Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία, συνέχισε και προσέθεσε:

«Είχαμε στο πρόγραμμα τους δικαιούχους οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους χωρίς καμία προϋπόθεση, πήραν την έγκριση και υπήρχαν και οι δυνητικά δικαιούχοι, αυτοί που για να πάρουν την έγκριση ενώ είχαν τη βαθμολογία, τους λέγαμε: θα βάλετε το 30% της επένδυσης και μετά θα σας βοηθήσουμε. Η διαφορά είναι ότι οι δικαιούχοι που δε χρειαζόταν να βάλουν το 30% στην αρχή δε φαίνεται να προχωράνε πολύ γρήγορα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτούς που έδωσαν το 30%».

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις εξετάζονται διάφορα ζητήματα τα οποία αξιολογούνται έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να λειτουργήσουν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία «όπως παλέψαμε τις εμπροσθοβαρείς δράσεις».

Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, έθεσε τη ρήτρα απασχόλησης.