ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροντόπουλος: Άμεση προτεραιότητα οι Έλληνες της Ουκρανίας

Γεροντόπουλος: Άμεση προτεραιότητα οι Έλληνες της Ουκρανίας

«Η επαφή με την ομογένεια της Ουκρανίας είναι συνεχής και προσεκτική», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Ενημερώνοντας την ειδική μόνιμη επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, τόνισε πως η κατάσταση είναι σχεδόν ομαλή για τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν διατρέχουν μέχρι στιγμής κίνδυνο, μολονότι η ανησυχία είναι εύλογη και παραμένει κυρίως εν όψει του χειμώνα και τις περαιτέρω δυσκολίες που επιφέρει σε όσους έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα.

«Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η άμεση προτεραιότητά μας», είπε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι στο θέμα της χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας και δελτίου ομογενή, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν λιγότερες από 1.000 αιτήσεις ως προς την υπηκοότητα και περίπου 4.000 για το δελτίο σε όλη την Ουκρανία και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αριθμός αρκετά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των ομογενών μας στην Ουκρανία που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται στις 95.000.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για το θέμα κυβερνητικής στήριξης της ελληνικής ομογένειας από ενδεχόμενη υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου ως υπερεθνικής, ο υφυπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, αλλά και γενικότερα των μειονοτήτων, εξηγώντας ότι στα εθνικά θέματα η ελληνική κυβέρνηση είναι και πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Τέλος, ο κ. Γεροντόπουλος ζήτησε από την επιτροπή τις προτάσεις της και κάλεσε τους βουλευτές στο γραφείο του, υπενθυμίζοντας ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή και εν αναμονή των τελικών προτάσεων των κομμάτων για το νομοσχέδιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για το οποίο, όπως τόνισε, η ευρύτερη συναίνεση είναι αναγκαία πριν κατατεθεί αυτό στη Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων